Europska komisija smanjila procjene rasta BDP-a, ali očekuje usporavanje inflacije

Foto: Freepik.jpg

Europska komisija je u ponedjeljak smanjila procjene za gospodarstva u EU, koja nastavljaju rasti, ali sporije nego što se procjenjivalo, te očekuje nastavak usporavanja inflacije.

Komisija je, precizira Hina, objavila privremene ljetne ekonomske prognoze s podacima o kretanju BDP-a i inflaciji u šest najvećih gospodarstava u EU i eurozoni. Podaci iz ostale 21 države članice uzeti su u obzir u zbirnim podacima za eurozonu i EU27.

Osim što su objavljeni podaci samo za šest najvećih gospodarstava, umjesto za sve države članice, ove godine ljetne prognoze su objavljene u rujnu, umjesto u srpnju kao dosad. Šest najjačih gospodarstava u EU su Njemačka, Francuska, Italija, Španjolska, Nizozemska i Poljska.

Komisija je smanjila procjenu rasta gospodarstva u EU27 za ovu godinu na 0,8 posto s 1 posto, koliko je predviđala u proljetnim ekonomskim prognozama. Za sljedeću godinu smanjila je procjenu rasta s 1,7 posto na 1,5 posto.

Što se tiče eurozone, očekuje se rast od 0,8 posto ove godine (u proljetnim prognozama bilo je jedan posto). Procjena rasta za sljedeću godinu u europodručju sada je 1,3 posto, umjesto ranijih 1,6 posto.

Inflacija bi zbog pada cijena energije i smanjenja inflatornog pritiska cijena hrane i industrijskih dobara. trebala nastaviti usporavati. Očekuje se da će harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HIPC) ove godine u EU27 iznositi 6,3 posto, u odnosu na 6,7 posto u proljetnim prognozama.

U eurozoni, pak, procjenjuje se da će inflacija ove godine usporiti na 5,6 posto (u proljetnim prognozama bilo je 5,8 posto), a sljedeće godine pasti na 2,9 posto, dok je procjena u proljetnim prognozama bila 2,8 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari