Blago snižena procjena rasta američkog BDP-a u drugom tromjesečju

pixabay.com
Rast američkog BDP-a, ilustracija Foto: Pixabay.com

Američko gospodarstvo poraslo je u drugom tromjesečju istim tempom kao i u prethodna tri mjeseca, izvijestilo je u srijedu ministarstvo trgovine, blago snizivši procjenu zbog skromnijih ulaganja kompanija u zalihe i opremu.

Američki BDP porastao je u razdoblju od travnja do lipnja za 0,5 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, pokazale su nove procjene ministarstva. Krajem srpnja, prenosi Hina, rast je procijenjen na 0,6 posto, što znači da se tempo rasta nije značajnije mijenjao od prošle jeseni. 

U odnosu na drugo prošlogodišnje tromjesečje BDP je uvećan za 2,5 posto, također za 0,1 postotni bod slabije no što je procijenjeno u srpnju. Na početku godine uvećan je za 1,8 posto.

Anualizirana stopa rasta, koja pokazuje koliko bi BDP porastao unatrag godinu dana da je u svakom tromjesečju rastao istim tempom na tromjesečnoj razini kao i u zadnja tri mjeseca, iznosila je u drugom tromjesečju 2,1 posto.

Krajem srpnja procijenjena je na 2,4 posto. U prvom tromjesečju iznosila je 2,0 posto. Procjena rasta blago je snižena zbog skromnijih ulaganja kompanija u zalihe, industrijsku opremu i intelektualno vlasništvo, napominju u ministarstvu.

Na godišnjoj razini, piše Hina, kompanije su povećale ulaganja u opremu za 1,2 posto, pokazuju novi podaci. Dosadašnje procjene pokazivale su 1,9-postotni rast. Ulaganja u intelektualno vlasništvo uvećana su za 4,6 posto, za 0,4 postotna boda slabije no što je procijenjeno u srpnju.

Osobna potrošnja, glavni oslonac gospodarske aktivnosti, porasla je za 2,3 posto, u skladu sa srpanjskom procjenom, a potvrđena je i procjena o 1,5-postotnom rastu izvoza. Uvoz se pak smanjio za 4,6 posto, pokazuju novi podaci ministarstva.

Državna potrošnja i bruto ulaganja uvećani su za 4,0 posto, više-manje u skladu s početnom procjenom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari