Cijena nafte raste zbog smanjenja zaliha u SAD-u i vremenskih nepogoda

pixabay.com
Cijene nafte rastu, ilustracija

Cijene nafte nastavile su rasti nakon što su podaci o industriji pokazali veliko smanjenje zaliha sirove nafte u SAD-u, najvećem svjetskom potrošaču goriva, objavljuje Reuters, i budući da je uragan u Meksičkom zaljevu držao ulagače „na ivici“.

Fjučersi sirove nafte Brent za listopad porasli su za 42 centa, ili 0,49 posto, na 85,91 dolara po barelu do 07:48 GMT. Listopadski ugovor istječe u četvrtak, a aktivniji studeni ugovor iznosio je 85,32 dolara, što je 41 cent više. Fjučersi američke West Texas Intermediate nafte porasli su 50 centi, ili 0,62%, na 81,66 dolara.

Obje referentne vrijednosti ojačale su više od jednog dolara tijekom jučerašnjeg dana, dok je američki dolar pao nakon što su se izgledi za daljnja povećanja kamatnih stopa smanjili nakon slabijih podataka o zapošljavanju u SAD-u.

Zalihe sirove nafte u SAD-u pale su za više od očekivanih 11,5 milijuna barela u tjednu koji je završio 25. kolovoza, rekli su tržišni izvori za Reuters, pozivajući se na podatke Američkog instituta za naftu u utorak.

Pad ukazuje na čvrstu potražnju, rekao je analitičar Fujitomi Securities Toshitaka Tazawa. Ulagači su također pazili na uragan Idalia dok se kreće preko Meksičkog zaljeva istočno od glavnih američkih lokacija za proizvodnju nafte i prirodnog plina. Velika naftna kompanija Chevron Corp evakuirala je dio osoblja iz regije, ali proizvodnja se nastavlja. Regija čini oko 15 posto američke proizvodnje nafte i oko pet posto proizvodnje prirodnog plina, prema Energy Information Administration.

S druge strane, analitičari očekuju da će Saudijska Arabija, najveći svjetski izvoznik nafte, produžiti svoje dobrovoljno smanjenje proizvodnje do listopada, održavajući opskrbu naftom ograničenom. Na temelju tog očekivanja, izvori iz rafinerija koje je anketirao Reuters predviđaju da će službene prodajne cijene Saudijske Arabije za sve vrste sirove nafte prodane Aziji u listopadu biti podignute na najviše ove godine.

U međuvremenu je vojska u Gabonu preuzela vlast, što bi također moglo pogoditi zalihe sirove nafte u zemlji i dodatno „stegnuti“ tržište. Gabon je mjesečno izvozio 160.000 barela dnevno u Aziju od svibnja do srpnja, pokazali su podaci praćenja brodova Kplera. Dobici nafte ograničeni su, međutim, zabrinutošću oko potražnje za gorivom i mješovitom gospodarskom situacijom u Kini, najvećem svjetskom uvozniku nafte.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari