Pala proizvodnja električne energije iz fosilnih goriva u Europskoj uniji

pixabay.com
Obnovljivi izvori energije, ilustracija Foto: Pixabay.com

Upotreba fosilnih goriva za proizvodnju električne energije u Europskoj uniji smanjila se za 17 posto u prvoj polovici 2023. u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazalo je najnovije istraživanje. Portugal, Austrija, Bugarska, Estonija i Finska, piše HRT, zabilježili su smanjenje veće od 30 posto, prema studiji energetskog think-tanka Ember.

U još 11 članica EU-a proizvodnja električne energije iz fosilnih goriva smanjena je za više od 20 posto. Europska unija proizvela je samo 33 posto električne energije iz fosilnih goriva u prvoj polovici ove godine, najmanje od 1990. godine, navodi se u istraživanju.

To je uglavnom posljedica visokih cijena ugljena i plina, smanjene potražnje te širenja proizvodnje obnovljive energije, navodi ovaj think-tank.

Proizvodnja solarne energije porasla je za 13 posto u EU-u u prvoj polovici 2023. u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je proizvodnja vjetra porasla za 4,8 posto. No, Matt Ewen, analitičar tvrtke Ember, to ocjenjuje nedovoljnim.

„Trebamo vidjeti čistu energiju koja brže zamjenjuje fosilna goriva“, rekao je Ewen, naglašavajući kako je hitno potreban ogroman poticaj, posebno glede sunca i vjetra, kako bi se podržalo otporno gospodarstvo diljem Europe.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari