EK: Potpora od 2,4 milijarde eura održivoj proizvodnji biometana u Češkoj

pixabay.com
Potpora EK za zelene energije, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Europska komisija odobrila je, prema pravilima EU o državnim potporama, program vrijedan 2,4 milijarde eura za potporu izgradnji i rad novih ili prenamijenjenih održivih postrojenja za proizvodnju biometana u Češkoj.

Mjera će pridonijeti provedbi Češkog nacionalnog energetskog i klimatskog plana i ciljevima Europskog zelenog plana, dok će pomoći ukidanju ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima u skladu s planom REPowerEU, izvijestila je Europska komisija na svojoj službenoj stranici.

Češka je obavijestila Komisiju o svojoj namjeri da podrži proizvodnju održivog biometana koji će se ubrizgavati u mrežu prirodnog plina ili isporučivati na punionicu ili jedinicu za točenje, za upotrebu u različitim aplikacijama od prijevoza do grijanja. Program će trajati do 31. prosinca 2025.

“Ovaj program vrijedan 2,4 milijarde eura potaknut će proizvodnju održivog biometana u EU-u za promet i grijanje. Češkoj će pomoći u ispunjavanju ciljeva smanjenja emisija. K tomu, okončat će ovisnost o ruskom fosilnom gorivu, uz poboljšanje sigurnosti opskrbe plinom. Istodobno, mjera osigurava ograničenje mogućih narušavanja tržišnog natjecanja”, izjavio je povjerenik zadužen za politiku tržišnog natjecanja Didier Reynders.

Shema će biti otvorena proizvođačima biometana koji imaju dozvolu za proizvodnju plina u Češkoj. Kako bi se kvalificirali za potporu u okviru programa, njihova proizvodnja biometana mora biti u skladu sa zahtjevima navedenima u EU Direktivi o obnovljivoj energiji. Očekuje se da će ova mjera najviše koristiti malim i srednjim poduzećima ili zajednicama obnovljivih izvora energije s projektima instaliranog kapaciteta do 6 MW.

Prema programu, potpora će biti u obliku zelenog bonusa proizvođačima biometana za svaki MWh proizvedenog biometana u razdoblju od 20 godina.

Iznos bonusa administrativno će odrediti Regulatorni ured za energetiku na godišnjoj osnovi.

Očekuje se da će shema podržati instalacije s ukupnom proizvodnjom od približno 337 milijuna standardnih kubičnih metara održivog biometana, priopćila je Europska komisija.

Komisija je procijenila program prema pravilima EU-a o državnim potporama, posebno članku 107. stavku 3. točki (c) Ugovora o funkcioniranju EU-a („UFEU”), koji državama članicama omogućuje podupiranje razvoja određenih gospodarskih aktivnosti podložnih određenim uvjetima, kao i prema Smjernicama o državnim potporama za klimu, zaštitu okoliša i energiju iz 2022.

Prema Smjernicama, države članice mogu podupirati proizvodnju biometana pod određenim uvjetima. Potpore malim projektima mogu se dodijeliti i bez natječaja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari