Net Zero udruga: Planovi kompanija o smanjenju ugljika nisu vjerodostojni

pixabay.com
Klimatske promjene, Foto: Pixabay.com

Tisuću od 2.000 velikih svjetskih kompanija namjerava svesti emisiju ugljika neto na nulu do sredine stoljeća, ali većina njih u planovima ne slijedi smjernice UN-a i tako gube vjerodostojnost, pokazalo je istraživanje udruge Net Zero Trackera, čiji je član i Sveučilište Oxford.

Ovaj cilj zacrtalo je oko tisuću kompanija u sastavu indeksa Forbes2000, prema podacima za listopad, za 40 posto više nego u lipnju 2022. godine, izvijestila je ova neovisna udruga.

No, samo četiri posto ciljeva ispunjava kriterije koje je utvrdila UN-ova kampanja Race to Zero, prenosi Hina, uključujući trenutno smanjenje, i to kompletne emisije, i godišnja izvješća o ostvarivanju kratkoročnih i dugoročnih ciljeva, utvrdili su autori izvješća.

Među onima koje su odredile cilj, samo 37 posto njih obuhvatilo je emisiju u cijelom lancu vrijednosti, a samo 13 posto odredilo je plafon za upotrebu dozvola za emisiju ugljika.

Tempo smanjenja emisija bit će glavna tema klimatskog samita COP28 u Dubaiju koji počinje krajem studenoga, napominje Reuters.

Iskristalizirao se jasan cilj o neto nultoj emisiji. Brojni planovi o „neto nuli“ nisu baš vjerodostojni, ali možemo sa sigurnošću zaključiti da je većina najvećih svjetskih izlistanih kompanija donijela ispravnu odluku o neto nuli”, rekao je voditelj projekta Net Zero Trackera, John Lang.

„Vjerodostojan plan o neto nultoj emisiji signalizira da kompanije razmišljaju o budućnosti i da se pripremaju za budućnost i nameće se jednostavno pitanje: jesu li tvrtke u koje ulažemo, za koje radimo i od kojih kupujemo donijele ispravnu odluku”, dodaje Lang.

Pored kompanija, Net Zero Tracker prati i analizira obećanja država, regija i gradova, navodi Reuters.

Udruga Net Zero, uz Oxford, obuhvaća i The Energy & Climate Intelligence Unit (ECIU), Data-Driven EnviroLab (UNC) i NewClimate Institute.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari