Indijski startup vrijedio je 22 milijarde dolara. BlackRock sad kaže da ne vrijedi ništa

Byju Raveendran, izvršni direktor startupa Byju. Foto: Wikimedia Commons

HSBC i BlackRock otpisali su svoja ulaganja u nekoć popularnu indijsku tehnološku tvrtku Byju, doznaje Business Insider.

Još 2022. godine obrazovna tehnološka tvrtka objavila je kako je prikupila 800 milijuna dolara uz njezinu procijenjenu vrijednost od 22 milijarde dolara.

BlackRock je bio prvi investitor koji je javno signalizirao probleme tvrtke.

U sažetku za prvo tromjesečje, upravitelj imovine procijenio je svoj udio u Byju’s na nula dolara, broj koji nije prethodno objavljen. Prije toga, točnije u listopadu, srezali su i procjenu vrijednosti tog startupa na manje od milijardu dolara, izvijestio je TechCrunch.

HSBC je na sličan način smanjio svoju procjenu na nulu krajem svibnja, piše, pak, lokalni poslovni list Business Standard u četvrtak.

Prema medijima, HSBC je procijenio i da udio nizozemskog tehnološkog investitora Prosusa u Byju ne vrijedi ništa. Prosus posjeduje gotovo 10 posto tvrtke, nakon što je uložio oko 500 milijuna dolara u nju.

Pad vrijednosti dolazi nakon niza pravnih i financijskih problema za tvrtku sa sjedištem u Bengaluruu.

Ranije ovog tjedna skupina zajmodavaca zatražila je od američkog suda da pokrene stečajni postupak protiv Byjuovih podružnica zbog zajma od 1,2 milijarde dolara. Tvrtka je također smanjila plaće novih zaposlenika u odjelu prodaje za 90 posto u pokušaju da smanji troškove.

Investitori tvrtke Byju, uključujući Prosus, traže također i smjenu izvršnog direktora Byjua Raveendrana i članova njegove obitelji iz uprave koje krive za financijsku propast.

Tvrtka za digitalno i fizičko podučavanje u kratkom je roku postala prava senzacija na indijskoj startup sceni, pri čemu je osigurala i podršku Chan-Zuckerberg Initiativea, Sequoia Capitala i Tencenta.

Byju je stekao popularnost tijekom pandemije zbog svog jedinstvenog pristupa učenju. Tvrtka se, međutim, 2022. godine suočila s izazovima nakon što su se učenici počeli vraćati u škole, a završni udarac zadala im je, pojašnjava CNBC, serija skupih akvizicija.

Planirali su izaći i na burzu putem SPAC ugovora 2022., što im na kraju ipak nije uspjelo.

15 Odgovora

  1. Bonitet je najbolje mjerilo pajdo! Tko ima AAA taj vlada i tko ima AA+ ili A+! To su po meni glavna mjerila da vidim s kim bih radio.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari