Investitori u SAD očekuju smanjenje kamata u narednih šest mjeseci

pexels.com
Inflacija u SAD-u, Foto: pexels.com/karolina-grabowska

Američke federalne rezerve (FED) trebale bi sada prestati smanjivati svoju bilancu te početi smanjivati kamatne stope u narednim mjesecima kako bi izbjegli recesiju, rekao je William Bill Gross, američki investitor i suosnivač tvrtke Pacific Investment Management (PIMCO), za Bloomberg.

“Da sam na čelu FED-a, zaustavio bih kvantitativno stezanje. To jednostavno nije ispravna filozofija i politika u ovom trenutku nastaviti s kvantitativnim stezanjem”, rekao je Gross naglašavajući da bi središnja banka trebala sniziti kamatne stope u sljedećih šest do 12 mjeseci.

Istakao je i da je Wall Street snažno usredotočen na to kada će točno FED početi smanjivati referentnu kamatnu stopu, koja je najviša u više od 20 godina. Neki investitori još uvijek gaje nadu za smanjenje kamata u ožujku, dok je sljedeći sastanak FED-a zakazan za 31. siječnja, podsjeća Bloomberg.

“Realne kamatne stope jednostavno su previsoke”, rekao je Gross.

Prinosi na desetogodišnje obveznice vezane uz inflaciju, koji se smatraju mjerom stvarne cijene zaduživanja, porasli su na maksimalne vrijednosti u posljednjih 15 godina – od 2,6 posto u listopadu, prije nego što su dosegli sadašnjih 1,8 posto.

Želio bih vidjeti pad prinosa na oko jedan posto do 1,5 posto, tako da ekonomija neće ući u značajnu recesiju”, rekao je Gross za Bloomberg.

Također očekuje i da će krivulja prinosa nastaviti biti strma, preokrećući takozvanu inverziju. Do inverzije dolazi, podsjeća Bloomberg, kada kratkoročne kamatne stope porastu iznad dugoročnih prinosa, što je fenomen koji se općenito smatra vodećim pokazateljem potencijalnih ekonomskih padova.

S oko 4,4 posto, dvogodišnji prinosi su oko 29 baznih bodova iznad desetogodišnjih stopa. Ta se razlika smanjila s više od 100 baznih bodova u srpnju.

“Kapitalizam i ekonomija utemeljena na financijama, a to je ono što imamo, ne mogu stvarno dobro proći kada možete dobiti veći povrat za manji rizik”, rekao je Gross.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari