Fed nije povećao kamatne stope, u porastu i Wall Street i azijske burze

Pixabay.com
Dolar, ilustracija Foto: Pixabay.com

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi porasli jer američka središnja banka nije povećala kamatne stope, a kako inflacija u SAD-u postupno popušta ulagači se nadaju da je ciklus povećanja cijene novca završen.

Dow Jones ojačao je 0,67 posto, na 33.274 boda, dok je S&P 500 porastao 1,05 posto, na 4.237 bodova, a Nasdaq indeks 1,64 posto, na 13.061 bod.

Rast indeksa, navodi Hina, zahvaljuje se odluci čelnika američke središnje banke na redovnoj sjednici da kamate ostaju nepromijenjene, u rasponu od 5,25 do 5,50 posto.

To se, doduše, i očekivalo, no pozitivno je na tržište, po sudu analitičara, utjecala ublažena retorika Jeromea Powella po pitanju inflacije i kamata, premda je predsjednik Feda ostavio otvoren prostor za još jedno povećanja kamata.

U pitanju je druga sjednica zaredom kako je Fed kamate ostavio nepromijenjene, nakon što ih je zbog visoke inflacije povećao na 11 prethodnih.

Podršku tržištu pružaju i poslovni rezultati kompanija, premda nisu impresivni i premda su mnoge tvrtke smanjile procjene budućeg poslovanja.

Dosad je više od 310 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo kvartalna izvješća, pri čemu ih je gotovo 80 posto ostvarilo veću dobit nego što su analitičari očekivali.

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko sedam sati u plusu više od jedan posto.

Pritom je japanski Nikkei indeks ojačao 1,2 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Australiji Južnoj Koreji porasle između 0,8 i 1,7 posto. U Šangaju su, pak, blago pale.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari