Ulagači na azijskim burzama prate situaciju na Bliskom istoku

pixabay.com
Burza, Azija Foto: Pixabay.com

Na azijskim se burzama u ponedjeljak trguje oprezno, a vrijednost dolara prema košarici valuta stagnira dok ulagači prate razvoj situacije na Bliskom istoku.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko sedam sati u minusu 0,2 posto, nedaleko najniže razine u gotovo godinu dana.

Pritom je japanski Nikkei indeks oslabio više od jedan posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu i Australiji skliznule između 0,4 i 0,7 posto. U Šangaju i Južnoj Koreji porasle su, pak, oko 0,2 posto.

Nikkei indeks pod pritiskom je jer je započela dvodnevna sjednica japanske središnje banke, a ulagači se plaše da će monetarna politika biti zaoštrena, nakon što je godinama bila izuzetno poticajna.

U Šangaju su cijene dionica porasle, zahvaljujući najavama novih poticajnih gospodarskih mjera.

Na tržištima vlada oprez, pojašnjava Hina, jer se ulagači plaše eskalacije sukoba na Bliskom istoku između Izraela i palestinske militantne organizacije Hamas.

Uz to, kamate u zapadnim zemljama kreću se zbog visoke inflacije na povišenim razinama, što će usporiti rast nekih od najvećih svjetskih gospodarstava.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari