Alphabet izazvao pad Wall Streeta, prate ga i azijske burze

Pixabay.com
Kretanja na burzi, ilustracija Foto: Pixabay.com

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi osjetno pali jer su prinosi na državne obveznice i dalje vrlo visoki i jer su ulagače razočarali poslovni rezultati Alphabeta.

Dow Jones, piše Hina, pao je 0,32 posto, na 33.035 bodova, dok je S&P 500 snizio 1,43 posto, na 4.186 bodova, a Nasdaq indeks 2,43 posto, na 12.821 bod.

Jučer je objavljeno da je u rujnu prodaja novih kuća snažno porasla, premda su kamate na hipotekarne kredite dosegnule najviše razine u 23 godine.

To je izazvalo strahovanja da bi kamate mogle dodatno porasti, pa su porasli i prinosi na državne obveznice, koji utječu na niz kamata na kredite.

Među najvećim je gubitnicama jučer bila dionica Alphabeta s padom cijene za više od devet posto. Kvartalni rezultati tog tehnološkog diva vrlo su dobri, no podbacili su prihodi od ‘cloud’ poslovanja.

Pad Alphabeta pritisnuo je i ostale tehnološke dionice, pa su S&P 500 indeks komunikacijskog sektora i Nasdaq indeks tehnoloških dionica, jučer zabilježili najveći dnevni pad od veljače.

Na kineskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle, zahvaljujući najavi novih poticajnih gospodarskih mjera, dok se na ostalim burzama u regiji trguje opreznije.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko sedam sati u minusu oko jedan posto, pa se ponovno spustio na najnižu razinu u gotovo godinu dana.

Pritom je japanski Nikkei indeks pao gotovo dva posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji niže između 0,3 i 2,4 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari