Ulagači na Wall Streetu ne žele riskirati, azijske burze i dalje padaju

pixabay.com
Wall Street, Foto: Pixabay.com

Na Wall Streetu se u ponedjeljak trgovalo oprezno jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama zbog sukoba na Bliskom istoku, ali i predstojećih izvješća koja bi mogla znatno utjecati na smjer tržišta.

Dow Jones oslabio je 0,58 posto, na 32.936 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,17 posto, na 4.217 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,27 posto, na 13.018 bodova.

Posljednjih mjeseci, piše Hina, porasli su prinosi na američke državne obveznice, koji utječu na niz kamata na kredite, pa analitičari smatraju da Fed nema razloga za dodatno povećanje ključnih kamata.

No, prošloga je tjedna predsjednik Feda Jerome Powell ostavio otvoren prostor za još jedno povećanje kamata do kraja godine. Ako i ne bude povećanja kamata, sve je jasnije da će ostati povišene dulje razdoblje nego što se očekivalo.

“Najvažnija je i dalje priča o kamatama. Nakon što je shvatilo da će kamate ostati povišene dulje nego što se mislilo, tržište sada pokušava dokučiti koliko dugo će kamate ostati povišene. Očito je da je tržište prihvatilo ideju da Fed neće tako skoro smanjiti kamate”, kaže Oliver Pursche, potpredsjednik u tvrtki Wealthspire Advisors.

Na rasporedu je i objava kvartalnih poslovnih rezultata niza tehnoloških divova, kao što su Microsoft, Alphabet, Amazon i Meta Platforms. Cijene dionica tih kompanija u ovoj su godini snažno porasle, pa su S&P 500 i Nasdaq indeks u velikom plusu od početka godine.

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica pale na nove najniže razine u više od 11 mjeseci jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama, a pala je i vrijednost dolara prema košarici valuta.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko sedam sati u minusu 0,2 posto i zaronio na novu najnižu razinu u gotovo godinu dana.

Pritom je japanski Nikkei indeks skliznuo 0,2 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu pale 0,6 posto. U Šangaju, Australiji i Južnoj Koreji porasle su, pak, između 0,2 i 0,4 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari