Azijske burze nastavljaju padati, ulagači u strahu od širenja sukoba na Bliskom istoku

pixabay.com
Burze u Aziji, ilustracija Foto: Pixabay.com

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica pale na najniže razine u više od 11 mjeseci jer ulagači nisu skloni riziku zbog mogućeg širenja krize na Bliskom istoku.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko sedam sati u minusu 0,4 posto i zaronio na najnižu razinu u gotovo godinu dana.

Pritom je japanski Nikkei indeks skliznuo 0,6 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,7 i 0,9 posto.

Hina pojašnjava da azijski ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama jer se plaše eskalacije sukoba između Izraela i Hamasa.

Oprezni su i zbog toga što bi američka središnja banka mogla još jednom povećati ključne kamatne stope, s obzirom da se inflacija u SAD-u i dalje kreće znatno iznad ciljanih razina Feda.

Doduše, posljednjih mjeseci porasli su prinosi na američke državne obveznice, koji utječu na niz kamata na kredite, pa analitičari smatraju da Fed nema razloga za dodatno povećanje ključnih kamata.

Zbog toga će ovoga tjedna u fokusu ulagača biti izvješće o bruto domaćem proizvodu SAD-a, kao i podaci o inflaciji.

Na rasporedu je i objava kvartalnih poslovnih rezultata niza tehnoloških divova, kao što su Microsoft, Alphabet, Amazon i Meta Platforms.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari