Moody’s razmatra sniženje kreditnog rejtinga Izraelu

Pixabay.com
Kreditni rejting, ilustracija Foto: Pixabay.com

I agencija Moody’s službeno je upozorila da bi mogla sniziti kreditni rejting Izraela ‘A1’ zbog mogućih posljedica sukoba s palestinskom islamističkom skupinom Hamas.

Početkom tjedna agencija Fitch službeno je upozorila da bi mogla sniziti kreditni rejting Izraela ‘A+’ ako sukob s palestinskom islamističkom skupinom Hamas eskalira, prenosi Hina.

Eskalacija velikih razmjera mogla bi, uz gubitak ljudskih života, rezultirati znatno većom vojnom potrošnjom, razaranjem infrastrukture, što bi znatno oslabilo izraelsku kreditnu sposobnost, naglasili su u Fitchu.

Aktualna situacija vjerojatno podržava važeću ocjenu izraelskog državnog duga, napomenuli su u izvješću objavljenom tik pred napad na bolnicu u palestinskoj enklavi Gazi koja je odnijela stotine ljudskih života i izazvala val prosvjeda u arapskim zemljama, Iranu i Turskoj.

Moody’s je pak prošli četvrtak samo upozorio da bi dugotrajni sukob s Hamasom mogao naškoditi rejtingu Izraela. Dan nakon toga trebali su, po rasporedu, ocijeniti kreditnu sposobnost Izraela, ali izvješće nije objavljeno.

U četvrtak pridružili su se Fitchu službenim upozorenjem da bi mogli sniziti važeću ocjenu izraelskih dužničkih papira ‘A1’.

“I kratki sukob može još utjecati na kreditnu sposobnost, ali što vojni sukob dulje traje i što je njegov intenzitet jači, to će, vjerojatno, snažnije utjecati na efikasnost politike, javne financije i na gospodarstvo”, objašnjavaju u Moody’su.

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant rekao je u četvrtak vojnicima okupljenim na granici s Gazom da će uskoro vidjeti blokiranu palestinsku enklavu “iznutra”, sugerirajući moguću skoru kopnenu invaziju koju je Tel Aviv najavio, poručujući da planira ‘uništiti’ Hamas.

U međuvremenu su troškovi osiguranja od problema sa servisiranjem izraelskog državnog duga snažno porasli, izvijestio je Reuters početkom tjedna, ukazujući na 80-postotni skok cijena financijskih izvedenica koje se baziraju na zamjeni kreditnih obveza (CDS).

Nijedna od tri vodeće rejting agencije, S&P Globala, Moody’sa i Fitcha, nije nikada do sada snizila rejting Izraela, napominje novinska agencija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari