Rat Izraela i Hamasa vjerojatno će dovesti do stagflacije u eurozoni

pixabay.com
Izrael, ilustracija Foto: Pixabay.com

Rat Izraela i palestinskog Hamasa mogao bi još više zakočiti gospodarsku aktivnost u eurozoni i raspiriti inflaciju, upozorio je grčki guverner Yannis Stournaras u razgovoru za Financial Times čije najzanimljivije dijelove prenosi Hina.

“Sukob bi mogao izazvati poremećaje na tržištima energije i pokrenuti novi izbjeglički val”, pojasnio je grčki guverner i član upravnog vijeća Europske središnje banke.

Eurozona je i dalje veliki neto uvoznik energije i sukob će “vjerojatno imati stagflacijski učinak, ako postane problem”, rekao je Stournaras.

Stagflacija podrazumijeva stagnaciju gospodarstva i snažan rast cijena.

Kriza na Bliskom istoku promijenila je odnos snaga i zagovornici daljnjeg zaoštravanja monetarne politike sada su u manjini, citira londonski list Stournarasove riječi.

ECB je na sjednici u rujnu ponovo podigao kamatne stope za četvrtinu postotnog boda, ali je s obzirom na posustajanje gospodarske aktivnosti signalizirao da je ciklus podizanja troškova zaduživanja možda dosegnuo vrhunac.

U rujnu je središnja banka neznatno podigla i procjenu inflacije u idućoj godini, na 3,2 posto, zbog očekivanog poskupljenja energije, a značajno je snizila procjenu gospodarskog rasta, na samo jedan posto, ukazujući na prigušenu domaću potražnju i pogoršanje stanja u međunarodnoj trgovini.

Sukob Izraela i Hamasa snažno je pak podigao cijene nafte u proteklim danima i barelom se jutros u Londonu trgovalo po 2,54 dolara višoj cijeni nego na sinoćnjem zatvaranju budući da trgovci strahuju od eskalacije i prelijevanja neprijateljstava na cijelu bliskoistočnu regiju.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari