Moody’s: Dugotrajni rat mogao bi naškoditi rejtingu Izraela

pixabay.com
Moody's upozorio na problem s rejtingom Izraela, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Produljeni rat s Hamasom mogao bi naškoditi kreditnom rejtingu Izraela, upozorila je agencija Moody’s neposredno uoči objave ocjene.

Neočekivani napad palestinske islamističke organizacije na Izrael prošlog vikenda bio je okidač za najgoru eskalaciju nasilja u proteklih 50 godina, otvorivši pitanja ne samo o humanitarnim posljedicama već i o šteti u gospodarstvu, piše Reuters.

Agencija Moody’s trebala bi danas, po redovnom rasporedu objaviti ocjenu kreditne sposobnosti Izraela. Sredinom tjedna upozorili su da izgledi za eventualno sniženje važećeg rejtinga „A1“ ovise o tome kako će se rat razvijati.

“Kreditni profil izraelske države bio je do sada otporan na terorističke napade i vojne akcije. No, produljeni sukob koji bi trajno i značajno narušio gospodarsku aktivnost i političke odluke testirao bi tu otpornost”, naglasila je skupina analitičara tvrtke u bilješci.

Moody’s-ovo upozorenje vremenski se poklopilo sa porastom troškova osiguranja od potencijalnih problema sa servisiranjem izraelskog državnog duga na najvišu razinu u gotovo deset godina.

Nijedna od tri vodeće rejting agencije, S&P Globala, Moody’sa i Fitcha, nije nikada do sada snizila rejting Izraela, napominje Reuters.

Jedan odgovor

  1. Jer to je jedan od vodećih problema, a ne civili koji su ostali bez osnovih životnih sredstava.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari