Stručnjaci o ratu u Izraelu: Opasnost za ekonomiju će se pojaviti ako se uključe i druge zemlje

Pixabay.com
Rat, ilustracija Foto: Pixabay.com

Islamistička skupina Hamas napala je Izrael, a Izrael je odgovorio napadom na Gazu što je rezultiralo tisućama mrtvih i ozlijeđenih. Budući da je sukob počeo u subotu još nije poznato koliki će biti njegov utjecaj na svjetsku i hrvatsku ekonomiju, ali stručnjaci su nam objasnili što otprilike možemo očekivati.

“Još je rano govoriti, ali utjecaj na hrvatsko gospodarstvo nije značajan zato što bilateralni odnosi između Hrvatske i Izraela nisu tako razvijeni da bi to utjecalo na nas, ne sudjeluju u tolikoj mjeri u uvozu i izvozu stranih investicija i drugih stvari”, rekao je ekonomski analitičar i profesor Luka Brkić.

“Sukob između Izraela i Palestine traje od formiranja države Izrael pa do danas. Sada je opasnost od širenja tog sukoba i mogućeg uključivanja Irana, koji navodno stoji iza svega. Opasno je za odnos Izraela i Saudijske Arabije, protiv čega je dio arapskih zemalja, poput Irana. Opasnost će se pojaviti i ako se uključe naftno bogate zemlje kao što su Ujedinjeni Arapski Emirati i Katar, a političko sjedište Hamasa je u Katru. Puno će o tome ovisiti kako će se ovdje situacija razvijati u ovom ekonomsko-političkom planu, ali definitivno se svijet radikalno promijenio i postao nestabilniji. Ništa se još ne može predvidjeti, ali ono što je sigurno je da će odgovor Izraela biti drastičan”, dodao je.

Nemiri na Bliskom istoku već su utjecali na cijene zlata koje su se povećale, a i na cijene plina koje su također na početku tjedna bile veće. Na burzama je u ponedjeljak situacija bila loša, ali se danas već popravila.

“Osnovni utjecaj ovog sukoba bio je već prvi dan i cijene nafte na svjetskom tržištu su nešto poskupjele. Kad je OPEC objavio da neće uvesti nova ograničenja onda su cijene nafte u Europi, koje su bile 90 dolara po barelu, pale na otprilike 84 ili 85 dolara, ali poslije ovog vikenda su ponovno skočile na oko 87 dolara. Vjerujem da neće više poskupljivati ili barem ne bitno jer je ovaj rat lokaliziran i bez velikih energetsko-geopolitičkih utjecaja”, objasnio je za Financije.hr energetski stručnjak Igor Dekanić.

On smatra da neće biti većih poremećaja sve dok se Iran i Saudijska Arabija otvoreno ne uključe u rat jer je prema njemu sve još na razini specijalnih operacija.

“Saudijska Arabija je pokušavala uspostaviti diplomatske odnose s Izraelom tako da će to utjecati stabilizirajuće na globalna naftna tržišta bez obzira na intenzitet sukoba koji se pojačava i bit će strašan”, kaže Dekanić.

Hrvatska Vlada je dosad već nekoliko puta intervenirala i kontrolirala cijene goriva, ali i raznih proizvoda u dućanima nakon poskupljenja koja su nastala zbog sukoba Ukrajine i Rusije. Sada se javlja mogućnost da dođe do poskupljenja i zbog ovog sukoba.

“Ako dođe do nekih većih poskupljenja hrvatska Vlada će vjerojatno pojačati utjecaj na stabiliziranje cijena. Iskoristit će sve moguće proračunske viškove i rezerve za subvencioniranje cijena goriva i za jačanje vlastitih redovitih zaliha nafte i plina koje postoje te koje čine opskrbu iduće zime relativno sigurnom”, kazao nam je Dekanić.

11 Odgovora

  1. Taman se počelo pisati o stabilizaciji troškova i snižavanju, no međutim sad se ponovo dovodi u pitanje nekakva regulacija cijena. Na žalost vrtimo se u krug prvo je bio rat u Ukrajini sad rat ovdje… sutra će bit pandemija, pa do kad?

  2. “Ako dođe do nekih većih poskupljenja hrvatska Vlada će vjerojatno pojačati utjecaj na stabiliziranje cijena.” Nema razloga za brigu, Vlada misli na nas….

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari