Sukob na Bliskom istoku preplašio ulagače, pad i na Wall Streetu i na azijskim burzama

pixabay.com
Burza, New York, SAD Foto: Pixabay.com

Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 pao više od jedan posto, kao i Nasdaq indeks, jer ponovno rastu prinosi na američke državne obveznice i jer se ulagači plaše zaoštravanja sukoba na Bliskom istoku.

Dow Jones, piše Hina, oslabio je 0,98 posto, na 33.665 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,34 posto, na 4.314 bodova, a Nasdaq indeks 1,62 posto, na 13.314 bodova.

Ulagače je na oprez naveo ponovni rast prinosa na državne obveznice jer bolji nego što se očekivalo gospodarski podaci podržavaju tezu da bi inflacija mogla ostati povišena, pa bi i kamatne stope američke središnje banke ostale povišene dulje razdoblje nego što se očekivalo.

A viši prinosi na obveznice smanjuju privlačnost dionica jer ulagačima nude dobre prinose bez ikakvog rizika.

Ulagači nisu skloni riziku i zbog toga što se plaše eskalacije sukoba između Izraela i Palestinaca premda se nadaju da bi se situacija mogla smiriti nakon što je u srijedu Izrael posjetio američki predsjednik Joe Biden.

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica također snažno pale jer ulagači zbog krize na Bliskom istoku nisu skloni riziku, pa utočište za kapital traže u sigurnijim investicijama, kao što su dolar i zlato.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko sedam sati u minusu 1,1 posto.

Pritom je japanski Nikkei indeks skliznuo 1,6 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 1,2 i 1,9 posto.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari