Pad na Wall Streetu zbog veće inflacije prate i azijske burze

Foto: Pixabay/Pexels

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale, nakon četiri dana rasta, jer je ulagače zabrinulo izvješće koje je pokazalo da je inflacija u SAD-u u rujnu bila iznad očekivanja.

Dow Jones, piše Hina, oslabio je 0,51 posto, na 33.631 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,62 posto, na 4.349 bodova, a Nasdaq indeks 0,63 posto, na 13.574 boda.

Jučer objavljeno izvješće pokazalo je da su u rujnu potrošačke cijene porasle 0,4 posto na mjesečnoj i 3,7 posto na godišnjoj razini, što je nešto više od očekivanja analitičara.

Temeljna stopa inflacije, bez cijena hrane i energije, porasla je, pak, 0,3 posto na mjesečnoj i 4,1 posto na godišnjoj razini, koliko se i očekivalo.

To je i dalje znatno iznad ciljane razine američke središnje banke od dva posto, pa se ponovno špekulira o dodatnom povećanju kamatnih stopa Feda.

Pad na Wall Streetu uobičajeno prate i azijske burze, gdje su na tržišta utjecali i podaci o daljnjem padu kineskog izvoza i uvoza.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,9 posto.

Pritom je japanski Nikkei indeks skliznuo 0,7 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,4 i 2,1 posto.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari