Cijene dionica nastavljaju rasti i u Aziji i na Wall Streetu

Pixabay.com
PMI uključen u Dow Jones Sustainability World Index, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle četvrti dan zaredom, nakon objave zapisnika s posljednje sjednice američke središnje banke i izvješća o proizvođačkim cijenama u SAD-u u rujnu.

Dow Jones ojačao je 0,19 posto, na 33.804 boda, dok je S&P 500 porastao 0,43 posto, na 4.376 bodova, a Nasdaq indeks 0,71 posto, na 13.659 bodova.

Rast indeksa četvrti dan zaredom uslijedio je nakon vrlo nesigurnog trgovanja jer izvješće o proizvođačkim cijenama nije pokazalo da inflacija u SAD-u znatnije popušta.

U rujnu su, piše Hina, proizvođačke cijene na mjesečnoj razini porasle 0,5 posto, što je sporije nego u kolovozu, kada je rast iznosio 0,7 posto, ali više u odnosu na očekivanja analitičara od 0,3 posto.

Na godišnjoj su razini, pak, porasle 2,2 posto, najviše od travnja.

Jučer je objavljen i zapisnik s posljednje sjednice čelnika američke središnje banke. Angelo Kourkafas, strateg u tvrtki Edward Jones kaže da se čini kako je taj zapisnik, zajedno s posljednjim popustljivim porukama dužnosnika Feda, ohrabrio ulagače.

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, jer se i ovdje ulagači nadaju da američka središnja banka neće dodatno povećavati kamatne stope.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko sedam sati u plusu 0,7 posto.

Pritom je japanski Nikkei indeks ojačao 1,6 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,2 i 1,9 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari