Dionice Birkenstock-a od sutra na New Yorkškoj burzi

pixabay.com
Birkenstock izlazi na burzu, Foto: Pixabay.com

Njemački proizvođač vrhunske obuće Birkenstock Holding procijenio je svoju početnu javnu ponudu (IPO) u SAD-u od 46 dolara po dionici, objavila je ova tvrtka.

Birkenstock i njegovi osiguravatelji odabrali su konzervativnu cijenu ponude s obzirom na volatilnost tržišta, usprkos tome što su imali dovoljno potražnje za cijenu prodaje dionica u rasponu od 44 do 49 dolara po dionici, navode izvori za Reuters.

Početna javna ponuda prikupila je oko 1,48 milijardi dolara na temelju 32,3 milijuna prodanih dionica i procjenjuje tvrtku na oko 9,3 milijarde dolara na početnoj osnovi.

Podsjećamo, Birkenstock su 1774. u njemačkom selu Langen-Bergheim osnovali Johannes Birkenstock i njegov mlađi brat Johann Adam Birkenstock, koji su obojica bili postolari. Obitelj Birkenstock vodila je posao šest generacija nakon osnutka.

Brend se nastoji pozicionirati kao moderan predmet koji nose modeli i slavne osobe. Barbie, koju glumi Margot Robbie, nosila je ružičasti par Birkenstockica u posljednjoj sceni filma objavljenog ovog ljeta.

L’Catterton, grupa privatnog kapitala koju podupiru francuski milijarder Bernard Arnault i carstvo luksuzne robe Louis Vuitton Moet Hennessy, stekla je većinski udio u Birkenstocku 2021. godine Nakon IPO-a, L’Catterton će imati 82,8 posto udjela u Birkenstocku i kontrolirati većinu ukupne glasačke moći njegovih dionica.

Dionicama Birkenstocka počet će se trgovati od sutra na njujorškoj burzi pod oznakom “BIRK”. Glavni osiguravatelji za IPO su Goldman Sachs, JPMorgan Chase i Morgan Stanley,

Birkenstock je i četvrta velika tvrtka koja je pokrenula IPO u SAD-u u posljednja četiri tjedna, nakon Arm Holdingsa dizajnera čipova, aplikacije za dostavu namirnica Instacart i platforme za automatizaciju marketinga Klaviyo.

Mnoštvo nedavnih uvrštenja na burzu nakratko je pobudilo nade u opsežan oporavak tržišta dioničkog kapitala nakon gotovo lošeg perioda od 18 mjeseci. Međutim, tri novouvrštene tvrtke odrekle su se većine svojih dobitaka u cijeni dionica u danima nakon svojih IPO-a, što je izazvalo zabrinutost oko kratkoročnih izgleda za nova pokretanja tržišta dionica.

Dok se dionicama Arma i Klaviya još uvijek trguje iznad njihove IPO cijene, Instacartova dionica sada vrijedi manje od svoje IPO vrijednosti.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari