Birkenstock u rujnu izlazi na burzu?

pixabay.com
Birkenstock izlazi na burzu, Foto: Pixabay.com

Birkenstock, legendarni proizvođač “ružnih sandala”, u rujnu bi se mogao naći na burzi jer je L Catterton spreman pokrenuti inicijalnu javnu ponudu (IPO) tada, što bi moglo procijeniti njemačkog proizvođača obuće na više od 8 milijardi dolara, kažu analitičari. Izlazak na američku burzu podržava i modna kuća LVMH, a na potencijalnom uvrštenju rade Goldman Sachs i JPMorgan, izvijestio je ranije Bloomberg.

Uvrštenje na burzu bi kultnom njemačkom proizvođaču sandala moglo podići vrijednost na čak 10 milijardi dolara. Rasprave o IPO-u su u tijeku i nisu donesene nikakve konačne odluke o veličini ili vremenu IPO-a, a predstavnici Birkenstocka i L Cattertona odbili su zasad komentirati navode.

Prodaja tvrtke u posljednje je vrijeme dodatno porasla, i to dijelom zahvaljujući uspjehu filma ‘Barbie’, u kojem glumica Margot Robbie, koja je utjelovila poznatu lutku, nosi par ‘birkenstockica’ u jednoj sceni u filmu. Posljednjih nekoliko godina “birkenstockice”, omiljene “ružne sandale”, pravi su modni hit i za mnoge neizostavan dio ljetne obuće.

Birkenstock, osnovan u Njemačkoj prije više od 250 godina, ušao je na tržište SAD-a 1966. godine i od tada je postao kultni brand. Tvrtka je pokrenula suradnju i sa luksuznim modnim kućama, uključujući Dior, Valentino i Givenchy. Tvrtka zapošljava oko 3.000 osoba i većinu svoje obuće proizvodi u vlastitim tvornicama u Njemačkoj. Proizvodi tvrtke, koji uključuju sandale i drugu obuću, prodaju se u oko 90 država diljem svijeta.

Prihodi Birkenstocka porasli su gotovo 30 posto 2022. godine, na 1,2 milijarde eura, što znači prilagođenu zaradu od 394 milijuna eura. Godine 2021. tvrtka je počela s izgradnjom nove tvornice sjeverno od Berlina, koja je sada u završnoj fazi.

Njihov danas većinski vlasnik, L Catterton, osnovan je 2016. kada se obiteljski holding LVMH i Bernarda Arnaulta spojio s američkom privatnom investicijskom tvrtkom Catterton. Od tada je tvrtka značajno narasla i sada upravlja imovinom vrijednom oko 30 milijardi dolara.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari