Allianz ostvario odlične rezultate u drugom kvartalu

pixabay.com
Dobit Allianza, ilustracija Foto: Pixabay.com

Njemačka osiguravajuća kompanija Allianz izvijestila je o kvartalnim rezultatima boljim od očekivanih nakon što je njezino osiguravateljsko poslovanje otklonilo slabosti u segmentu upravljanja imovinom.
Operativna dobit (EBIT) skočila je 7,1 posto, odnosno na 3,8 milijardi eura, prenosi seebiz.eu, zbog boljeg rezultata u sektoru životnog i zdravstvenog osiguranja, na tržištu SAD-a, te učinkovitijem poslovanju jedinice Property and Casualty.

Segment imovine i nezgoda zabilježio je rast EBIT-a od 10,8 posto na 1,98 milijardi eura kao rezultat boljeg rezultata usluga osiguranja, kao i rezultata ulaganja. Kombinirani omjer ovog segmenta poslovanja zabilježio je poboljšanje od 0,4 postotna boda i pao na 92,2 posto.

Kad je riječ o ostalim segmentima, segment životnih i zdravstvenih osiguranja ostvario je EBIT od 1,20 milijardi eura, 22,5 posto više nego lani, prvenstveno zahvaljujući nastavku dobrog trenda poslovanja na američkom tržištu, koje je kompenziralo slabosti s njemačkim i talijanska tržišta. Segment upravljanja imovinom nastavio je bilježiti pad prihoda i profitabilnosti, ali je imovina trećih strana pod upravljanjem zabilježila rast priljeva drugi kvartal zaredom.

EBIT u segmentu pao je za devet posto, na 703 milijuna eura, dok je imovina trećih strana pod upravljanjem iznosila 1,66 tisuća milijardi eura, šest milijardi manje nego u prvom tromjesečju, ali, kako prenosi seebiz.eu, prvenstveno zbog negativnih tečajnih razlika.
Kada je riječ o očekivanjima za 2023. godinu, kompanija je potvrdila ranije danu prognozu očekivanog EBIT-a u rasponu od 13,2-15,2 milijarde eura.

Allianz je u svibnju najavio program otkupa dionica vrijedan 1,5 milijardi eura, od čega je potrošeno 40 posto, a isplaćena je i rekordna dividenda od 11,4 eura po dionici (5,1 posto prinosa). Neki analitičari očekuju da bi tvrtka do kraja godine, zbog dobrih poslovnih rezultata i izostanka većih preuzimanja, mogla dodatno ojačati vlastiti program otkupa dionica.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari