Dolar oslabio prema košarici valuta, euro ojačao

Pixabay.com
Ulaganja, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna smanjena jer se ulagači plaše intervencije japanske središnje banke, s obzirom da je tečaj dolara prešao iznad psihološki važne razine od 150 jena.

Dolarov indeks, koji prati vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, smanjen je prošloga tjedna za 0,5 posto, na 106,16 bodova. Pritom je dolar prema europskoj valuti također smanjen na 0,8 posto, pa je cijena eura dosegnula 1,0595 dolara.

No, tečaj dolara porastao je prema japanskoj valuti, za 0,2 posto, na 149,85 jena.

U petak je, u jednom trenutku, tečaj dolara porastao iznad razine od 150 jena, no potom je smanjen jer se ulagači plaše intervencije japanskih vlasti koje ne žele prebrzo slabljenje jena.

„Mislim da bi dolar bio jači da ne postoji rizik od intervencije japanskih monetarnih vlasti. S obzirom na situaciju u gospodarstvima i visinu prinosa, dolar bi trebao ojačati i mislim da je samo pitanje vremena kada će se to ostvariti”, kaže Adam Button, valutni analitičar u tvrtki ForexLive.

Američka središnja banka, prenosi Hina, drastično je povećala kamatne stope u posljednjih godinu i pol dana kako bi suzbila visoku inflaciju, dok japanska središnja banka i dalje vodi vrlo popustljivu monetarnu politiku, s obzirom da inflacija u Japanu nije prevelika prijetnja.

Visoki prinosi na američke državne obveznice podržavaju tečaj dolara jer privlače ulagače iz svijeta na ulaganje u američke obveznice. Potkraj tjedna su se prinosi na desetogodišnje obveznice, po prvi put nakon 16 godina, probili iznad razine od 5 posto.

Podršku dolaru pružio je i predsjednik američke središnje banke Jerome Powell, koji je na jednom poslovnom skupu kazao da su središnji bankari oprezni po pitanju monetarne politike, nakon agresivnog povećanja kamata prošle godine, ali da bi zbog snažnog gospodarstva i tržišta rada kamate mogle biti dodatno povećane.

To je iznenadilo ulagače jer je prije Powellova nastupa nekoliko dužnosnika Feda poručilo da možda ključne kamate neće trebati dodatno povećavati.

O špekulacijama u vezi kamata, kao i novim gospodarskim pokazateljima, i ubuduće će ovisiti kako će se vrijednost dolara kretati prema ostalim najvažnijim svjetskim valutama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari