Cijene nafte porasle drugi tjedan zaredom, u fokusu Bliski istok

Pixabay.com
Naftni terminal, Foto: Pixabay.com

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle, drugi tjedan zaredom, što je ponajviše posljedica zabrinutosti da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku mogla poremetiti opskrbu nafte s tog područja.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 1,4 posto, na 92,16 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,2 posto, te je iznosila 88,75 dolara.

Cijeli tjedan cijene su oscilirale, prenosi Hina, ovisno o vijestima o situaciji na Bliskom istoku.

Kada su vijesti ukazivale na zaoštravanje sukoba između Izraela i palestinske militantne skupine Hamas, cijene su nafte rasle.

“Cijene nafte značajno su se podigle zbog naznaka da bi uskoro moglo doći do izraelske kopnene ofanzive u Pojasu Gaze. No, situacija u opskrbi zasad se nije promijenila”, napisali su analitičari Commerzbanka potkraj tjedna, u osvrtu na situaciju na tržištu.

S druge strane, negativno je na cijene nafte utjecala i najava da će SAD ublažiti sankcije Venezueli i omogućiti povratak njezine nafte na svjetska tržišta. Washington je izdao šestomjesečnu dozvolu za transakcije s venezuelanskim energetskim sektorom nakon dogovora vlade u Caracasu i oporbe o izborima u 2024. godini.

No, Venezueli će, kažu analitičari, trebati vremena da poveća proizvodnju, zbog slabih ulaganja u sektor posljednjih godina.

Nakon rasta dva tjedna zaredom, na londonskom je tržištu cijena barela u plusu u odnosu na početak godine više od sedam posto, a na američkom tržištu više od 10,5 posto.

6 Odgovora

  1. Gledajući globalnu situaciju nijesam siguran kada će ova naftno-rudarska kriza završiti.

  2. Bit ce na 100 dolara uskoro jer ne vidim da ce se ova situacija na Bliskom istoku smiriti uskoro

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari