HNB očekuje smanjenje inflacije cijena svih glavnih komponenata

financije. hr
Hrvatska narodna banka, Zagreb / Foto: Financije.hr / Lejla Barić

Usporavanje inflacije je posljednjih mjeseci široko rasprostranjeno i obuhvaća sve glavne komponente inflacije (osim energije) te odražava zamjetno popuštanje tekućih inflacijskih pritisaka od jeseni prošle godine, u uvjetima slabljenja utjecaja prošlih šokova, komentirali su iz Hrvatske narodne banke prvu procjenu Eurostata.

Prema njoj se inflacija mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena u siječnju znatno smanjila (na 4,8 s 5,4 posto u prosincu), a usporavanje temeljne inflacije (koja ne uključuje cijene energije i hrane) bilo je i izraženije (na 5,2 sa 6,1 posto).

U siječnju je, ističu iz HNB-a, osobito bilo izraženo smanjenje inflacije cijena usluga (na 7,3 s 8,1 posto u prosincu) budući da su u siječnju prošle godine, nakon uvođenja eura, cijene određenih usluga porasle nešto više nego što je uobičajeno.

Usporavanju ukupne inflacije u siječnju 2024. znatno je pridonijelo i smanjenje inflacije cijena industrijskih proizvoda (na 2,6 s 3,7 poasto). Uz to, nešto je usporila i inflacija cijena hrane (na 6,2 sa 6,5 posto). Nasuprot tome, inflacija cijena energije u siječnju se blago povećala (na –0,3 s –0,5 posto u prosincu), ali je i dalje negativna.

Inflacija mjerena nacionalnim indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni DZS-a, u siječnju se usporila na 4,1 s 4,5 posto zabilježenih u prosincu.

U HNB-u očekuju nastavak usporavanja inflacije tijekom ove godine pa bi ona u prosjeku mogla iznositi četiri posto.

Pritom se očekuje smanjenje inflacije cijena svih glavnih komponenata, ponajviše hrane i temeljne inflacije, pod utjecajem nastavka prelijevanja nižih cijena energije, hrane i drugih sirovina na cijene dobara i usluga.

Istovremeno bi inflatorni pritisci proizašli iz očekivanog snažnog rasta plaća i solidne potražnje donekle mogli ublažavati intenzitet smanjivanja inflacije.

22 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari