Europska unija mora proizvoditi više lijekova želi li izbjeći nestašicu

Foto: Mart Production/Pexels
Lijekovi, ilustracija Foto: Mart Production/Pexels

Europska unija mora prije zime povećati proizvodnju ključnih antibiotika i razboritije ih trošiti kako bi spriječila nestašicu, upozorila je Europska komisija.

Bude li potražnja ove zime slična prosjeku u prethodnim godinama, podaci upućuju na zaključak da će ponuda oralnih formulacija ključnih antibiotika za respiratorne infekcije pokriti potrošnju, objavila je Komisija u ponedjeljak, a prenosi Hina.

Zaključak se temelji na podacima o ponudi i potrošnji amoksicilina, amoksicilin/klavulanske kiseline, penicilina V, azitromicina, klaritromicina, ceftriaksona, cefotaksima i piperacilin-tazobaktama.

Europska agencija za lijekove (EMA) i Agencija za spremnost i reakciju u zdravstvenoj krizi (HERA) nastavit će istodobno suradnju s nadležnim tijelima na jačanju mjera kojima bi se pojačala opskrba skupinom intravenoznih antibiotika.

„Ključno je da odmah poduzmemo mjere kako bismo se pripremili za zimu i spriječili potencijalnu nestašicu antibiotskih lijekova”, rekla je povjerenica EU-a za zdravstvo Stella Kyriakides.

Pravodobne pripreme prije početka jeseni osigurat će farmaceutskim kompanijama dovoljno vremena za povećanje kapaciteta i za podmirivanje potražnje, ističu u Komisiji.

Prioritet su antibiotici koji se koriste za liječenje respiratornih infekcija, stoji u priopćenju.

Uz veću proizvodnju i razboritiju potrošnju, Komisija članicama sugerira i da u suradnji s kompanijama prate potražnju i zalihe ključnih antibiotika.

U izradi je i popis ključnih lijekova, čija bi prva verzija trebala biti objavljena do kraja godine.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari