Pliva osvojila Zlatni ključ za najboljeg velikog izvoznika

Na slici Davor Filipović i Davor Baković s dobitnicima nagrada Zlatni ključ. Foto Hina/ Dario GRZELJ/ dag

Pliva Hrvatska dobitnica je nagrade Zlatni ključ za najboljeg velikog izvoznika u 2022. godini, kompanija AquafilCRO za srednje velikog izvoznika, a Photomath je nagrađen u kategoriji najboljeg malog i mikro izvoznika, objavljeno je u ponedjeljak na 18. konvenciji Hrvatskih izvoznika (HIZ).

Hina pojašnjava kako je Pliva Hrvatska jedna od vodećih farmaceutskih kompanija u jugoistočnoj Europi, a posluje u sastavu Teva grupe.

AquafilCRO iz Oroslavlja se bavi proizvodnjom poliamidnog konca i niti za tekstilnu industriju, dok je Photomath inovativna tvrtka koja je razvila aplikaciju za izračunavanje matematičkih zadataka i koju je ove godine kupio Google.

U kategoriji najinovativnijeg izvoznika za 2022. nagrađena je Klimaoprema, a nagrade su dodijeljene i u više kategorija koje se odnose na izvoz na pojedina tržišta. Tako je kao najbolji izvoznik u zemlju u koju je Hrvatska lani najviše izvozila – Italiju nagrađena tvrtka Intinova, nagrada za izvoz na tržište Slovenije pripala je tvrtki za proizvodnju staklene ambalaže Vetropack straža, a za tržište Njemačke nagrađena je Haix obuća.

Dodijeljena je i nagrada za najboljeg obrtnika-izvoznika, koja je pripala obrtu Metalac – Sever, vlasnika Stjepana Severa.

HIZ-ove nagrade Zlatni ključ dodijeljene su po 16. put, pri čemu se konvencija i ovaj put održala pod visokim pokroviteljstvom Vlade. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović istaknuo je kako ulazak u Šengen i eurozonu olakšavaju poslovanje.

S obzirom da se 75 posto ukupne trgovine Hrvatske odvija u okviru šengena, jasno je koliko ulazak u taj prostor olakšava i ubrzava poslovanje, rekao je Filipović, dok je kao jedan od benefita članstva u eurozoni apostrofirao eliminaciju valutnog rizika.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari