DZS: Vrijednost izvoza u prva četiri mjeseca skočila za 9,4 posto

Foto: Pixabay.com

Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u prva četiri mjeseca ove godine iznosila je 7,6 milijardi eura, što je 9,4 posto više u odnosu na isto razdoblje 2022. godine, dok je uvoz porastao za 1,8 posto, na 12,9 milijardi eura, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.

Tako je vanjskotrgovinski deficit u prva četiri mjeseca 2023. godine iznosio 5,3 milijarde eura i u odnosu na isto lanjsko razdoblje bio je manji za 419,4 milijuna eura, prenosi Hina.

Pokrivenost uvoza izvozom je, prema prvim podacima za prva četiri ovogodišnja mjeseca, iznosila 58,9 posto, dok je u isto vrijeme prošle godine iznosila 54,9 posto.

Po podatcima DZS-a, u zemlje članice EU-a je u prva četiri mjeseca ove godine izvezeno roba u vrijednosti 5,2 milijarde eura ili 7,4 posto više nego u istom razdoblju godinu ranije. Istodobno je vrijednost uvezene robe u prva četiri mjeseca 2023. iz članica EU-a porasla za 5,7 posto, na deset milijardi eura.

Statistika kod izvoza u zemlje nečlanice EU-a registrira rast za 14,1 posto, na 2,4 milijarde eura, uz istodobni pad robnog uvoza iz zemalja koje nisu članice EU-a, za 9,3 posto, na 2,95 milijardi eura.

Revidirani podaci za prva tri mjeseca

DZS je objavio i druge podatke o robnoj razmjeni za prva tri mjeseca ove godine koji pokazuju da je izvoz porastao 14 posto, na 5,84 milijarde eura, a uvoz za 6,9 posto, na 9,9 milijardi eura.

Time je DZS korigirao svoje prve podatke, prema kojima je vrijednost hrvatskoga robnog izvoza za prva tri mjeseca iznosila 5,82 milijarde eura ili 13,7 posto više u odnosu na isto razdoblje lani, a uvoz porastao za 6,1 posto, na 9,8 milijardi eura.

Po novim podacima, vanjskotrgovinski deficit u prva tri mjeseca 2023. iznosio je četiri milijarde eura, a pokrivenost uvoza izvozom bila na 59,1 posto.

Najvažniji vanjskotrgovinski partneri Hrvatske su države članice EU-a, u prvom redu Italija, Njemačka i Slovenija, a u prva tri mjeseca 2023. godine robna razmjena s EU činila je 69,3 posto ukupnog izvoza te 76,5 posto ukupnog uvoza.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari