Saudijska Arabija ulaže u razvoj farmaceutskih proizvoda

Foto: Pixabay

Javni investicijski fond Saudijske Arabije (PIF) pokreće novu tvrtku kako bi privukao farmaceutske i biotehnološke tvrtke da ulažu u proizvodnju lijekova, dok se Kraljevstvo udaljava od oslanjanja isključivo na naftni biznis i nastoji ubrzati tu tranziciju.

Farmaceutska investicijska tvrtka ima za cilj partnerstvo s lokalnim i međunarodnim tvrtkama koje bi radile na razvoju farmaceutskih proizvoda uključujući inzulin, cjepiva, terapiju plazmom, monoklonska antitijela te stanične i genske terapije, navodi se u izjavi PIF-a u kojoj se ne otkrivaju financijski detalji predloženog ulaganja, piše Bloomberg.

Lifera, nova tvrtka o kojoj je riječ, trebala bi “omogućiti širenje privatnog sektora, pružajući lakši pristup pacijentima, kao i lakšu opskrbu lijekovima koji mogu zadovoljiti lokalnu, regionalnu i globalnu potražnju”, rekao je Yazeed Al-Humeid, zamjenik guvernera PIF-a – a.

Činjenica je da je PIF pod vodstvom vladara zemlje, prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, postao jedan od najvećih državnih investicijskih fondova s ​​imovinom od oko 700 milijardi dolara. Pretvorio je nekoć uspavanu holding tvrtku fokusiranu na domaće tržište u tvrtku vrijednu više trilijuna dolara koja može transformirati gospodarstvo Kraljevstva u ono manje ovisno o prihodima od nafte i tako ga uzdići među 15 najvećih gospodarstava do 2030. godine.

PIF, koji je od 2017. osnovao 79 tvrtki u 13 sektora, kaže da mu je glavni cilj djelovati kao katalizator brzog razvoja, inovacija i otvaranja radnih mjesta, ali mnogi kritičari to vide kao istiskivanje privatnog sektora i gušenje poduzetništva. Uz svoja inozemna ulaganja u golf i videoigre, PIF je pokrenuo i lokalna poduzeća, uključujući lanac butik hotela, kao i poslovanje s kavom i elektroničkim jednokratnim cigaretama.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari