Dubrovnik ima najskuplje kvadrate nekretnina: Karlovac i Osijek bilježe pad cijena

Freepik.com
Nekretnine, ilustracija, Foto: Freepik.com

Cijene nekretnina u zadnje vrijeme kontinuirano rastu, no u nekim gradovima zabilježen je i blagi pad. Naravno, koliko će stan ili kuća koštati ovisi o lokaciji pa su tako nekretnine na moru u prosjeku skuplje.

“Ako samostalno raspolažete određenom svotom novca, a financijskim izračunom dođete do zaključka da ćete investiciju isplatiti u optimalnom roku, ulaganje u nekretninu apsolutno je mudar potez”, rekla je za Financije.hr Martina Naletilić, licencirana agentica iz agencije Sky nekretnine.

U ožujku su među gradovima s nižim prosječnim cijenama stanova bili Karlovac, Bjelovar, Osijek i Slavonski Brod, prema podacima oglasnika za nekretnine Crozilla.com.

U Karlovcu je kvadrat stana koštao 1.719 eura, u Bjelovaru 1.826 eura, Osijeku 1.948 eura, a u Slavonskom Brodu 1.978 eura.

Iako su cijene nekretnina u Poreču i Opatiji uglavnom visoke, ipak je zabilježen blagi pad od 0,3 posto odnosno 0,2 posto na mjesečnoj razini. U Poreču je cijena kvadrata iznosila 3.671 euro, dok je u Opatiji kvadrat nekretnine koštao 5.140 eura. I u Makarskoj su stanovi bili malo jeftiniji, za 0,4 posto, pa je prosječna cijena nekretnine iznosila 3.515 eura po kvadratu.

U Rijeci i Splitu zabilježen je najveći rast cijena na mjesečnoj razini, za 2,6 posto, pa je tako kvadrat nekretnine koštao 2.983 eura odnosno 4.454 eura. Slijedi Šibenik s rastom od 1,3 posto i prosječnom cijenom kvadrata od 3.415 eura.

Freepik.cok/rawpixel.com
Cijene nekretnina, ilustracija, Foto: Freepik.cok/rawpixel.com

Najskuplje nekretnine su u Dubrovniku gdje je prosječna cijena kvadrata iznosila 5.686 eura u trećem mjesecu ove godine.

Istovremeno, kvadrat nekretnine u Rovinj koštao je oko 4.731 eura, u Umagu 4.375 eura, a u Puli 3.074 eura.

U travnju 2024. je Državni zavod za statistiku (DZS) objavio podatke prema kojima je kvadrat novogradnje u Zagrebu lani bio za 744 eura skuplji nego u ostatku države. U ožujku 2024. je, kako navodi Crozilla.com, zabilježen rast od 0,5 posto na mjesečnoj razini, a prosječna oglašavana cijena u glavnom gradu Hrvatske popela se na 3.022 eura.

“Zagreb je uvijek bio skuplji. U zadnje vrijeme je i zanimljiva turistička destinacija. Veliki je razvoj turizma u proteklih nekoliko godina pa je pojačan i turistički najam te je u tom smislu vrlo interesantan kao investicija”, objasnila je Naletilić za Financije.hr.

Od gradova koji nisu na moru, zabilježen je mjesečni rast cijena i u Osijeku te Varaždinu. U Osijeku je cijena kvadrata iznosila 1.948 eura i bila za 0,3 posto veća, dok je u Varaždinu iznosila 2.821 euro, što je za 0,7 posto više.

“Prosječne tražene cijene uglavnom variraju od stvarnih prodajnih cijena zato što odražavaju želje prodavatelja”, kazao je Mladen Matijević, regionalni direktor tvrtke Indomio d.o.o., koja drži mrežu portala za nekretnine Indomio.hr i Crozilla.com.

13 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari