Tržište nekretnina u Hrvatskoj: Mali stanovi na dobrim lokacijama postižu vrtoglave iznose

Pixabay.com
Nekretnine, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Na tržištu nekretnina u Hrvatskoj zadnjih par mjeseci osjećamo blagu stagnaciju, ali stručnjaci tvrde da je tržište i dalje vrlo aktivno. Potražnja za stanovima u novogradnji i stanovima od oko 70 metara kvadratnih u većim gradovima ili na dobrim lokacijama, koji su konstantno deficitarni na tržištu, ne smanjuje se.

Razgovarali smo s Martinom Naletilić, licenciranom agenticom za nekretnine u agenciji Sky Nekretnine, koja je za Financije.hr rekla da se osjeća blagi pad potražnje kod stranih kupaca, ali smatra da je to zbog trenutačne ekonomske situacije u zemljama iz kojih dolaze.

Otkrila nam je da u sljedećih šest mjeseci ne očekuje značajne promjene po pitanju cijena nekretnina, nego nastavak već započete stagnacije, odnosno fiksiranja cijena.

Mnogi kupci nisu sigurni u kakve nekretnine je najbolje ulagati i trebaju li u njih uopće ulagati. Naletilić savjetuje da je dobro ulagati u nekretnine na atraktivnoj lokaciji ili onoj koja ima potencijal to postati u skoroj budućnosti.

“Ako samostalno raspolažete određenom svotom novca, a financijskim izračunom dođete do zaključka da ćete investiciju isplatiti u optimalnom roku, ulaganje u nekretninu apsolutno je mudar potez”, rekla je i dodala da treba gledati koliko je neka lokacija privlačna određenoj skupini ljudi (studentima, turistima, radnicima…) ako razmišljate o najmu.

Pri odabiru nekretnine za stanovanje bitno je voditi računa i o osobnim potrebama, koliko su blizu bitne lokacije (javni prijevoz, dom zdravlja, zelene površine), razina buke i kakav je raspored prostorija.

Pixabay.com
Nekretnine, ilustracija Foto: Pixabay.com

Što se tiče cijena po lokacijama, istraživanja provedena za 2022. godinu pokazala su da su najskuplje cijene kvadrata u Rovinju, Opatiji, Dubrovniku i Splitu. No, kakve nekretnine postižu najbolje cijene?

“Ako uspoređujemo cijenu kvadrata, mali stanovi na dobrim lokacijama postižu vrtoglave iznose u odnosu na nekretnine veće kvadrature ili u odnosu na nekretnine na manje atraktivnim lokacijama. Luksuzne nekretnine, stanovi i urbane vile, su naravno zasebna kategorija”, kazala je Naletilić.

Iz Sky Nekretnina rekli su nam da je pri prodaji nekretnina bitno pratiti tržište i ne pretjerivati s nerealnim iznosima ako nekretninu želite prodati u optimalnom vremenskom razdoblju.

Naletilić kaže da je zamjetan konstantan deficit stanova u novogradnji, dakle potražnja koja premašuje ponudu, što posljedično utječe i na rast cijena nekretnina u novogradnji. No, troškovi gradnje u zadnjih šest mjeseci nisu u porastu.

Destatis je u listopadu objavio kako se broj izdanih dozvola za gradnju stanova u Njemačkoj smanjio za 28 posto u prvih osam mjeseci 2023. i ukazao na više troškove gradnje te lošije uvjete financiranja. Naletilić nam je objasnila može li takva situacija u Njemačkoj utjecati na Hrvatsku.

“Situacija na međunarodnom tržištu sigurno se u određenoj mjeri prelijeva i na hrvatsko tržište. Iako nismo imuni na promjene, ne smijemo zanemariti određene specifičnosti hrvatskog tržišta zbog kojih minimalno osjećamo krizu koja se dogodila u većini ostalih zemalja EU i šire”, rekla je agentica za nekretnine.

“Ulazak u eurozonu i Schengen i pojačan interes stranih kupaca u zadnjih godinu dana hrvatsko su tržište nekretnina donekle zaštitili od krize koja je nastupila u ostalim zemljama te su minorizirali negativne trendove koji su se pojavili na tržištu nekretnina u većini drugih zemalja”, dodala je.

7 Odgovora

  1. Tražite nekretnina vrtlogavo raste, na žalost kako je sve teže mladim ljudima kupiti nekretninu tako je sve teže iznajmiti… Na žalost nadamo se da će pojedini iznajmljivači imati razumijevanja i da se cijene neće toliko drastično mijenjati…

  2. Ajde sto rastu cijene nekretnina, ali dobiti kredit je sve teze, ne znam kako ce se ova mladez skuciti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari