Kvadrat novogradnje u Zagrebu za 744 eura skuplji nego u ostatku države

Freepik.cok/rawpixel.com
Cijene nekretnina, ilustracija, Foto: Freepik.cok/rawpixel.com

U Hrvatskoj je prošle godine prosječna cijena prodanih novih stanova po četvornom metru iznosila 2.246 eura, što je za 58 eura više nego u 2022., prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS). U Zagrebu su u prosjeku novi stanovi koštali 2.684 eura po četvornom metru, a cijena je bila za 744 eura veća od cijene u ostalim naseljima u Hrvatskoj. U odnosu na 2022. porasla je za 106 eura.

Obično su na moru stanovi skuplji pa je iznenađujuće što su u Zagrebu lani cijene bile toliko veće.

“Najveća gravitacija ljudi je ovdje jer dolaze iz manjih sredina zbog fakulteta, Zagreb je uvijek bio skuplji. U zadnje vrijeme je i zanimljiva turistička destinacija. Veliki je razvoj turizma u proteklih nekoliko godina pa je pojačan i turistički najam te je u tom smislu vrlo interesantan kao investicija”, rekla je za Financije.hr Martina Naletilić, licencirana agentica iz agencije Sky nekretnine.

U prvih šest mjeseci prošle godine prosječna cijena novogradnje po četvornom metru u Hrvatskoj iznosila je 2.219 eura, a u ostatku godine 2.278 eura. Istodobno, u Zagrebu je u prvoj polovici 2023. četvorni metar novogradnje koštao 2.623 eura, dok je u drugoj polovici bio za 139 eura skuplji.

U ostalim naseljima je od siječnja do lipnja 2023. prosječna cijena prodanih novih stanova po četvornom metru iznosila 1.916 eura, a od srpnja do prosinca 1.966 eura.

“Kupovina nekretnine u Zagrebu je investicija za koju povrat imate 365 dana u godini. Nekretninu na moru ne možete baš kroz cijelu godinu iznajmljivati dok je Zagreb, što se turista tiče, otvoren cijele godine, a posebno tijekom Adventa. Na veliki interes, pa tako i veće cijene, utječe i činjenica da se radi o glavnom gradu”, kazala je Naletilić.

“Prethodno su se stranci više orijentirali na more pri kupovini nekretnina, ali sada sve više razmišljaju o Zagrebu kao kontinentalnoj destinaciji broj jedan zato što smatraju kako će najbrže dobiti povrat novca od te investicije. Diplomatska predstavništva, digitalni nomadi, svi gravitiraju prema Zagrebu”, dodala je.

SkyNekretnine
Martina Naletilić, licencirana agentica, Sky Nekretnine Zagreb, Foto: SkyNekretnine/Matija Vuri

Prema prodavatelju stanova, prosječne cijene stanova trgovačkih društava i drugih pravnih osoba po četvornom metru u 2023. u Hrvatskoj iznosile su 2.342 eura, za 105 eura više nego u godini prije. U prvoj polovici godine prosječna cijena bila je 2.326 eura, a u drugoj 2.359 eura.

U Zagrebu je prosječna cijena stanova trgovačkih društava i drugih pravnih osoba u 2023. bila veća od prosječne cijene u cijeloj Hrvatskoj za 348 eura. U prvih šest mjeseci 2023. iznosila je 2.633 eura, a u drugih šest mjeseci 2.762 eura.

Prosječna cijena prodanih novih stanova trgovačkih društava i drugih pravnih osoba po četvornom metru u 2023. za ostala naselja iznosila je 2.055 eura. Od siječnja do lipnja prošle godine iznosila je 2.048 eura, a od srpnja do prosinca 2.063 eura, objavio je DZS.

Prosječne cijene nekretnina prodavatelja koji prodaju stanove na temelju Programa društveno poticane stanogradnje (POS) iznosile su 1.295 eura lani, za 83 eura više nego u 2022. U Zagrebu su iznosile 1.005 eura, a u ostalim naseljima je na temelju POS-a četvorni metar novogradnje koštao 1.300 eura.

“Ne mogu predvidjeti hoće li cijene i dalje rasti, ali sa sigurnošću mogu reći da neće biti pada. Nema osnova da se dogodi pad cijena nekretnina. Primjećujemo permanentan rast cijena, ne više tako brz kao prije, ali pad cijena nikako ne vidimo. Isto tako, ne očekujemo ni jako divljanje cijena”, rekla nam je Naletilić.

Prema kalendarski prilagođenim podacima, jasno je da osim cijena nekretnina raste i obujam građevinskih radova pa je tako u veljači bio veći za 15 posto nego u istom mjesecu prošle godine, pokazali su privremeni podaci DZS-a. U odnosu na siječanj porastao je za 1,9 posto.

Obujam radova izvedenih na zgradama bio veći za 21,9 posto na godišnjoj razini, a obujam radova na ostalim građevinama za 3,7 posto. Na mjesečnoj razini bio je veći za 2,9 posto, dok je na ostalim građevinama porastao za 0,6 posto. Prema izvornim indeksima, u prva dva mjeseca ove godine obujam građevinskih radova porastao je za 18,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Obujam radova izvedenih na zgradama bio veći za 25 posto, a na ostalim građevinama za 7,8 posto.

6 Odgovora

  1. Normalno kad Zagreb nudi najveće mogućnosti za život i najviše sadržaja. Sve se to odražava na cijenu

  2. RH je među top 3 u svijetu po frekvenciji broja turista po broju stanovnika zemlje. I to dosta formira cijenu kvadrata. Još je to i povoljno.. kako je u ostatku EU, a tko nema neka renta

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari