Nekretninski stručnjaci za Financije.hr: Nema šanse da cijene stanova padnu koliko su rasle, nadamo se zaleđivanju tržišta

Ilustracija gradnje kuće
Foto: Pixabay, Privatna arhiva, Matija Vuri

Prema posljednjim podacima Eurostata, cijene stambenih nekretnina, mjerene Indeksom cijena kuća, u posljednjem kvartalu 2023. na godišnjoj su razini u eurozoni bile niže za 1,1 posto.

Hrvatska je i dalje među zemljama s najvećim rastom cijena, 9,5 posto, a ispred nas su samo Poljska (13 posto) i Bugarska (10,1 posto).

Porast cijena kuća nije ništa čudno jer se tih puno kuća nalazi na obali, gdje su većina kupaca stranci. Vlasnici kuća su prema njima počeli formirati cijene. Tako su kuće za hrvatske pojmove strahovito skupe, no u usporedbi s drugim popularnim turističkim destinacijama njihove su cijene čak i relativno niske”, objašnjava Frano Domitrović, vlasnik agencije Brick nekretnine.

Također, ističe Domitrović, kod nas je povezanost s vlasništvom nekretnine jako visoka, u smislu da su Hrvati naučeni živjeti u vlastitoj kući ili stanu pa najčešće niti ne pribjegavamo iznajmljivanju. Djelomično i zbog toga je tržište nekretnina, pogotovo na obali, orijentirano prema inozemnim kupcima koje su vlasnici spremni i čekati.

Situacija sa stanovima još je i gora, a ako se njihova cijena ne počne smanjivati, stanje će uskoro biti neodrživo.

Frano Domitrović, Foto: Privatna arhiva

Koliko su cijene stanova išle gore u posljednjih godinu dana, nema šanse da se toliko smanje. Najbolje što se može dogoditi jest da se tržište zaledi, što se donekle već i događa. Prodaja se smanjila zbog manjka kreditne sposobnosti građana i još uvijek visokih kamatnih stopa. U budućnosti bi to trebalo rezultirati padom cijena, ali puno manjim od hiperrasta koji se dogodio”, smatra Frano Domitrović.

Kakvo je stanje u tom sektoru u ostatku Europe, za financije.hr pojasnio je Sanjin Rastovac, suvlasnik Sky Nekretnina.

“Na razini Europe trend smanjivanja cijena će vjerojatno nastaviti još neko vrijeme. Događa se svašta, u smislu da je sektor nekretnina u jednom dijelu Europe u problemima, u drugom nije. Hrvatska spada u taj drugi dio i predvodnici smo toga rasta. Najgora situacija je u Njemačkoj, gdje je prodaja prilično stala, ali ni to ne može dovijeka trajati jer svi imaju isti problem, a to je da nedostaje nekretnina”, kazao je.

Sanjin Rastovac, Foto: Matija Vuri

Hrvatsko tržište nekretnina, rekao je Rastovac, dijametralno je suprotno od njemačkog – oni imaju vrlo mali postotak vlasnika nekretnina, dok kod nas iznosi 90 posto. Hrvati vole nekretnine i ne znaju ulagati ni u što drugo.

Glavni razlog hiperrasta cijena vidi u omjeru ponude i potražnje, odnosno što je potražnja i dalje veća od ponude.

“Svaki stan za koji je cijena realno postavljena proda se u jako kratkom roku. S druge strane, iskustva na terenu ipak pokazuju da je prodaja nešto manja i da se cijene više ne može toliko podizati. Ako nastavimo s rastom od 10-15 posto, kupci si više neće moći priuštiti nekretninu. Dosta ih već ni sad ne može”, zaključio je.

29 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari