Stručnjaci upozoravaju: Nužna je što skorija intervencija države kako bi građani imali adekvatan životni prostor

Pixabay.com/Mohamed Hassan
Cijene nekretnina, ilustracija, Foto: Pixabay.com/Mohamed Hassan

Visoke stanarine i cijene nekretnina sve više uznemiruju Europljane. Prema podacima Eurostata, u cijeloj Europskoj uniji cijene kuća porasle su za 47 posto između 2010. i 2022. godine. Istodobno, stanarine su porasle za 18 posto, a u nekim zemljama više od petine kućanstava troši 40 posto ili više svojih neto prihoda na stanovanje.

Zbog nedostatka adekvatnog stambenog prostora došlo je do prosvjeda u Lisabonu, Pragu, Amsterdamu i Milanu, prenosi The Guardian. Stručnjaci ističu da su nekretnine postale jedan od glavnih problema kojima se bave europski političari i da će se o tome posebno govoriti na izborima za Europski parlament.

Problemi u sektoru nekretnina pogađaju i Hrvate, a o tome smo razgovarali s Martinom Naletilić, licenciranom agenticom iz agencije Sky nekretnine.

“Na tržištu je već duže vrijeme primjetno da potražnja za nekretninama premašuje ponudu, osobito u novogradnji, gdje bih kao dodatni problem istaknula PDV koji je jedan od najviših u EU”, rekla nam je.

Dodala je da je iz perspektive kupaca veliki problem, osim rasta cijena koji je u zadnjih par godina konstanta na tržištu, rast kamatnih stopa na stambene kredite.

Analitičari smatraju da visoke cijene nekretnina i stanarine potiču ljude da glasaju za radikalnu desnicu jer smatraju da će se tako situacija poboljšati ili da bar neće biti gora.

SkyNekretnine
Martina Naletilić, licencirana agentica, Sky Nekretnine Zagreb, Foto: SkyNekretnine/Matija Vuri

Naletilić je za Financije.hr objasnila zašto je došlo do tolikih poskupljenja i problema u sektoru koji ima značajan utjecaj na živote mnogih.

“Na tržištu najma nekretnina situacija je urgentna u smislu da nedostaje kvalitetnih nekretnina za najam. Do poskupljenja je došlo uglavnom zbog turističkog najma i sve veće fluktuacije ljudi, osobito u većim hrvatskim gradovima na kopnu, ali i na obali”, kazala je.

Smatra da je nužna što skorija intervencija države, odnosno lokalnih jedinica na području tzv. priuštivog stanovanja jer građani žive od prosječnih primanja koja nisu dovoljna. Njeno mišljenje dijele i zastupnici Europskog parlamenta te naglašavaju da rješavanje stambenog pitanja treba postati prioritet zemljama EU-a.

“Tržište je slobodno, dinamično, dugoročno nepredvidivo i mislim da upravo ta tijela imaju obvezu svojim građanima omogućiti pravo na adekvatan životni prostor te ih na neki način zaštititi od tih turbulencija. Pokazatelj koliko je taj problem aktualan je činjenica da su neke političke stranke upravo rješavanje stambenog pitanja za svakog građanina odredile kao jednu od najvažnijih okosnica svoje predizborne kampanje”, rekla nam je Naletilić.

Pixabay.com
Nekretnine, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Kaže da Hrvatska ima zakone koji solidno reguliraju područje tržišta nekretnina, no problem je često provedba istih u praksi. Kao primjer je navela Zakon u posredovanju u prometu nekretnina kojim je jasno definirano tko se i pod kojim uvjetima može baviti posredovanjem. Ipak, na tržištu možete naći puno primjera posrednika koji taj posao rade neovlašteno, bez potrebnih kompetencija i s ciljem brze zarade, zanemarujući pritom potrebe, prava i želje klijenata, ističe.

Nažalost, takvi loši primjeri općenito bacaju sjenu na rad ovlaštenih agencija koje posluju sukladno zakonu, profesionalno i u korist svojih stranaka.

“Tržište samo po sebi radi selekciju i u pravilu takva nelojalna konkurencija nije dugo održiva. Stranke u konačnici prepoznaju kvalitetu i rekla bih da je kvalitetan rad, sukladno zakonima, jedini recept za opstanak na tržištu”, tvrdi agentica.

U zadnjih nekoliko godina Hrvati sve više angažiraju agencije za nekretnine u procesu kupoprodaje i najma, a Naletilić vjeruje da će u budućnosti taj trend dodatno rasti. Ljudi uglavnom imaju malo slobodnog vremena i spremni su angažirati profesionalce da taj, često složeni proces s velikim ulaganjima, obave umjesto njih.

Rekla je da je izmjena Zakona o zemljišnim knjigama, kojom je regulirano da se prijedlozi za upis u zemljišne knjige upućuju isključivo putem javnih bilježnika i odvjetnika, uvelike pridonijela pravnoj sigurnosti kupoprodajnih transakcija i svela na minimum rizik potencijalnih prevara kod prijenosa vlasništva.

Naglasila je i važnost portala Uređena zemlja na kojem su dostupni objedinjeni podaci iz zemljišnih knjiga i katastra s puno mogućnosti korištenja raznih povezanih usluga.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari