Domaće tvrtke struju će moći preuzimati i od subjekata u Španjolskoj i Njemačkoj

Tim Nano Energies Hrvatska na čelu s Dominikom Maričevićem, Foto: Promo

Tvrtka Nano Energies, na čelu s country managerom Dominikom Maričevićem, u utorak je na druženju s novinarima predstavila svoje poslovanje u gotovo dvije godine koliko je na hrvatskom tržištu.

Pioniri na češkom energetskom tržištu posluju i u Hrvatskoj, Slovačkoj i Rumunjskoj, a već početkom iduće godine, najavio je Maričević, planiraju se proširiti i na Poljsku.

Nano Energies upravlja radom najnaprednije virtualne elektrane u središnjoj i istočnoj Europi. Zahvaljujući dozvoli koju joj je u jesen 2022. godine izdala Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA), zakonski su postali prva licencirana tvrtka koja je na našem tržištu predstavila uslugu virtualne elektrane.

Dvije temeljne usluge koje pružaju virtualne elektrane su fleksibilnost i pomoćne usluge. Količina električne energije proizvedene iz sunca i vjetra fluktuira tijekom dana. Uloga fleksibilnosti je popunjavati praznine koje uzrokuju promjenjivi uvjeti.

Virtualna elektrana tvrtkama omogućava upravljanje postrojenjima svojih korisnika na daljinu, a da pritom nije njihov opskrbljivač ili otkupljivač električne energije.

Prihodi se ostvaruju rezervacijom snage (od 70 do 90 posto) i aktivacijom (10-30 posto). U prvom slučaju riječ je o spremnosti da se promijeni radna točka uređaja kada je to potrebno, dok količina rezerviranih megavata ovisi o mogućnostima i operativnom planu rada klijenta.

pixabay.com
Dalekovod, ilustracija Foto: Pixabay.com

Kod aktivacije će na zahtjev HOPS-a (Hrvatski operator prijenosnog sustava) klijent smanjiti ili povećati proizvodnju energije za dogovoreni iznos, pri čemu se cijene za aktivaciju dogovaraju s klijentom i nastoje u potpunosti pokriti njegove troškove.

Maričević je istaknuo kako se u mFRR-u, odnosno tercijarnoj regulaciji frekvencije očekuje 20 do 30 aktivacija godišnje, a u aFRR-u, odnosno sekundarnoj regulaciji, aktivacije događaju puno češće zbog čega je moguće ostvariti i značajno veći prihod.

Tržište za agregatore bi se dodatno trebalo proširiti iduće godine kada bi trebao biti dovršen i novi HOPS-ov sustav koji bi bio umrežen s istovjetnim europskim platformama MARI i PICASSO.

Taj bi sustav domaćim tvrtkama otvorio mogućnost da svoju struju interventno isporučuju ili preuzimaju i od subjekata u Španjolskoj ili Njemačkoj.

Naveo je i kako hrvatska podružnica Nano Energiesa ima 135 zaposlenih, od analitičara i stručnjaka za “trading” do djelatnika u dispečerskom centru koji radi 24 sata dnevno, svih sedam dana u tjednu.

Nano Energies je razvio i vlastiti softver za automatsku kontrolu i optimizaciju – Dflex, uz pomoć kojeg prate trenutno stanje uređaja, proizvodnju i potrošnju energije, zahtjeve za minimalne i maksimalne projekcije, kao i kvarove ili zastoje u radu.

Dflex će uskoro, najavio je Maričević, imati i mogućnost izračuna svih prihoda.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari