Subvencije za elektrane u EU: Hrvatska uz Francusku koja ima novi prijedlog

Foto: Olga Lioncat/Pexels

Hrvatska je u skupini zemalja EU-a koje na čelu s Francuskom otklanjaju strožu kontrolu državnih subvencija za elektrane, prema tvrdnjama izvora i dokumentu u koji je Reuters dobio uvid.

Francuska je predložila mogućnost nabave struje od elektrana na temelju ugovora s fiksnim cijenama i uz potporu države, navodi Reuters.

Njemačka pak predvodi skupinu zemalja koje traže strože propise o državnoj potpori, strahujući da bi ugovori s fiksnom cijenom za nuklearke osigurali Francuskoj konkurentsku prednost i da bi Pariz prihode mogao uložiti u potporu domaćoj industriji.

Španjolska, trenutna predsjedateljica EU-a, sastavila je proteklih mjeseci nekoliko kompromisnih prijedloga o reformi tržišta struje u EU, uključujući strože propise o subvencijama i provjere Bruxellesa narušavaju li one zajedničko tržište, te interventne ovlasti za Komisiju, prenosi Hina.

Francuska je pak, uz potporu Hrvatske, Bugarske, Češke, Mađarske, Poljske, Rumunjske, Slovačke i Slovenije, objavila novi prijedlog, predlažući izbacivanje zaštitnih mehanizama koje je skicirala Španjolska, prema dokumentu dostavljenom na uvid Reutersu.

Njemačka zasebno radi na vlastitom prijedlogu, koji još nije predstavila Španjolskoj.

“Ne možemo od Francuske tražiti da potrošačima uskrati prednosti (energetskog) miksa, a ne možemo to napraviti ni drugim članicama Unije koje imaju nuklearke (…) Naš prijedlog traži upravo suprotno”, rekao je dužnosnik francuskog ministarstva energetike.

Svaka članica sama bira energetski miks i snosi odgovornost za tu odluku, a u francuskom slučaju društvo je odabralo nuklearnu energiju, naglašava neimenovani dužnosnik.

Diplomati EU-a rekli su da su pregovori zapeli u slijepoj ulici, a vrijeme curi budući da je prijedlog reforme uvršten u dnevni red ministarskog sastanka, zakazanog 17. listopada.

Prošli tjedan Madrid je na popis uvrstio i opciju potpunog uklanjanja iz reforme propisa o subvencijama, napominje Reuters.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari