Njemački uvoz električne energije porastao, zatvorili nuklearne elektrane

Pixabay.com
Nuklearna elektrana. ilustracija Foto: Pixabay.com

Njemački uvoz električne energije znatno je porastao nakon zatvaranja nuklearnih elektrana i sada je veći od izvoza, pokazali su u srijedu podaci zavoda za statistiku.

Njemačka je u drugom kvartalu uvezla 7,1 milijardu kilovat sati (kWh) struje više nego što je izvezla, izvijestio je Destatis.

Neto uvoz gotovo se potpuno poklapa s proizvodnjom u tri nuklearna reaktora u istom lanjskom tromjesečju i dosegnuo je najvišu razinu otkada je statistički ured počeo objavljivati izvješća za ujedinjenu Njemačku 1991. godine, prenosi Hina.

Do zatvaranja posljednje tri nuklearne elektrane Njemačka je bila neto izvoznik električne energije.

U prvoj polovini godine izvoz je bio još veći od uvoza, za dvije milijarde kilovatsati, dosegnuvši 32,6 milijardi kilovatsati.

Najviše struje uvezeno je u prvih šest mjeseci iz Nizozemske i Francuske koje su značajno povećale proizvodnju nuklearne energije.

Domaća proizvodnja struje smanjena je u razdoblju od siječnja do lipnja za 11,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, što je nadoknađeno znatno pojačanim uvozom, za 30,8 posto.

Zbog visokih cijena i posustalog gospodarstva količina struje dostupne u mreži smanjila se za 6,9 posto.

Otprilike polovina struje proizvedena je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci iz obnovljivih izvora, a daleko najvažniji izvor bio je vjetar s udjelom od 28,6 posto. U skupini fosilnih goriva prvo mjesto zauzeo je ugljen s udjelom u proizvodnji od 27,1 posto. Slijedi plin s 13,9 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari