Cijene polica osiguranja prate ostale cijene – poskupljenja i do 15 posto

Pexels.com
Osiguranje, ilustracija, Foto: Pexels.com/Ilustracija

Industrija osiguranja tržišno je orijentiran sektor te cijene formira svako društvo za osiguranje sukladno vlastitim poslovnim procjenama i mogućnostima. Na tržištu osiguranja u Hrvatskoj, prema podacima hrvatske Agencije za nadzor financijskih usluga – HANFA, u prosincu 2023. godine bilo je registrirano 14 osiguravajućih društava.

U strukturi naplaćene premije neživotnih osiguranja najzastupljenije je osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, s 35,5 posto učešća, zatim osiguranje cestovnih vozila (18,2 posto) te ostala osiguranja imovine (9,9 posto).

Inflatorni pritisci i povećanje cijena u proteklom razdoblju nisu zaobišli ni industriju osiguranja. Poskupjela su i osnovna i dodatna osiguranja, i to za nekih deset do 15 posto. Primjerice, ako ste za osnovno osiguranje za vaš automobil prošle godine platili 150, ove godine vjerojatno ćete platiti oko 50 eura više. No, to nije prvi put da se cijene mijenjaju.

Već tijekom 2023. one su porasle u odnosu na 2022. godinu, pogotovo kada je riječ o nekim vrstama dodatnih osiguranja, kao što je zaštita vozila ili stakala od tuče. Razlike u ovom segmentu su, kada poredite 2022. i 2023. godinu, bile i oko 100 eura. Razlog – sve češća tuča koja u ljetnim mjesecima napravi veliku štetu na automobilima.

Iz Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) kažu da je do posljednje promjene cijena došlo zbog porasta troškova automobilskih servisa, radnog sata, ali i skupih rezervnih dijelova, čija cijena zadnjih godina značajno raste u cijeloj regiji. Na cijene su utjecale i promjene u cijenama zdravstvenih usluga.

„Troškovi bolničko i specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite, koje pokrivaju police dopunskog zdravstvenog osiguranja, povećani su zadnjih godina za oko 30 posto, od čega samo u zadnjih godinu dana devet posto, i to na temelju odluka HZZO-a. Radi se o troškovima dijagnostičko-terapijske skupine (DTS), dijagnostičko-terapijskih postupaka (DTP), kao i troškova dana bolničkog liječenja (DBL)“, kažu za Financije.hr u HUO.

Pixabay.com
Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Cijene polica osiguranja, ističu, podložne su promjenama te je usklađivanje cijena s inflacijom i porastom troškova nužan potez.

„Važno je napomenuti i kako osiguratelji konstantno unapređuju svoje poslovanje kako bi na svaki način dodatno ublažili rastuće troškove te kako bi pružili kvalitetnu uslugu svojim osiguranicima po što pristupačnijim cijenama“, kažu u HUO.

Napominju i da iako se tržište osiguranja u našoj zemlji uspješno razvija, Hrvatska i dalje zaostaje za razvijenijim zemljama, što potvrđuje podatak da se trenutno nalazi na 40 posto prosjeka EU po penetraciji osiguranja općenito, dok je po gustoći osiguranja tek na 20 posto EU prosjeka.

Premija osiguranja po stanovniku u Hrvatskoj u 2022. godini iznosila je 435 eura, dok je prosjek na razini EU dosezao 2.093 eura. Prosječna premija osiguranja u segmentu životnih osiguranja u EU iznosi 1.132 eura, a u Hrvatskoj 98 eura, u segmentu zdravstvenog osiguranja u EU doseže 279 eura, a u Hrvatskoj svega 27 eura, dok u segmentu zaštite imovine u EU iznosi 193 eura, a u Hrvatskoj 67 eura“ kažu u HUO.

Osiguravajuće kuće nisu bile voljne informacije o cijenama dati našem portalu. Na službenim stranicama svih njih cijene o osiguranjima možete dobiti samo na osobni upit.

Kako je sredinom prosinca stupio na snagu i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o obveznim osiguranjima u prometu, kojim je HANFA zadužena za izradu novih Pravilnika o načinu obračuna i rokovima uplate doprinosa, moguće je očekivati da sredinom godine dođe i do novih cijena autoosiguranja, jer je rok za izradu ovih Pravilnika šest mjeseci.

Ipak, za većinu građana jedina olakotna okolnost jeste da se većina osiguranja može plaćati – na rate.

26 Odgovora

  1. A zašto oni povećavaju cijene, koji su se to njima troškovi povećali, eto oni samo prate rast cijena, strašno

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari