HANFA: Naplaćene premije od osiguranja u prvih devet mjeseci 1,3 milijardi eura

pixabay.com
Foto: Pixabay.com

U rujnu 2023. godine u Hrvatskoj je, prema najnovijem izvješću hrvatske Agencije za nadzor financijskih usluga – HANFA, poslovalo ukupno 15 društava za osiguranje.

Ukupna naplaćena premija u prvih devet mjeseci iznosila je 1,3 milijardi eura, od čega se 0,2 milijarde eura (17,15 posto) odnosi na premiju životnih osiguranja, a 1,1 milijardi eura (82,85 posto) na premiju neživotnih osiguranja, stoji u HANFA-inom Mjesečnom izvješću za rujan 2023. godine, dostavljenom za Financije.hr.

U strukturi naplaćene premije neživotnih osiguranja najzastupljenije je osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila (35,7 posto), zatim osiguranje cestovnih vozila (17,9  posto) te osiguranje od požara i elementarnih šteta (9,3 posto). Iznos likvidiranih šteta u prvih devet mjeseci 2023. iznosio je 813,4 milijuna eura od tog iznosa, na životno se osiguranje odnosi 315,4 milijuna eura (38,8 posto), a na neživotno osiguranje 498 milijuna eura (61,2  posto).

HANFA je izvijestila i da su Obvezni mirovinski fondovi (OMF) imali, na kraju rujna, ukupno 2.230.107 članova, odnosno 9.628 članova više  nego prethodni mjesec. Zbog odlaska u mirovinu ili smrti u rujnu je prestalo članstvo za 1.610 osiguranika. Ukupni neto doprinosi uplaćeni u OMF-ove u rujnu iznosili su 109,6 milijuna eura. Istovremeno su ukupni iznosi isplata po zatvaranju osobnih računa iz svih OMF-ova iznosili 23,3 milijuna eura, što je za 4,2 milijuna eura više u odnosu na prethodni mjesec.

Ukupne uplate u dobrovoljne mirovinske fondove (DMF) u rujnu 2023. iznosile su 8,9 milijuna eura, što je povećanje od 0,9 milijuna eura u odnosu na kolovoz, priopćila je HANFA.

Ukupne isplate iz DMF-ova u rujnu 2023. godine, iznosile su 3,7 milijuna eura, što je za 23,2 posto više od isplata u prethodnom mjesecu. Ukupne isplate zbog umirovljenja i ostalih razloga činile su 67,8 posto, isplate zbog promjene fonda 28,9  posto, a isplate zbog smrti 3,3 posto ukupnih isplata.

Kod ukupnih isplata zbog umirovljenja 1,2 milijuna eura isplaćeno je putem mirovinskog društva (fonda), 0,7 milijuna eura u formi jednokratnih isplata, a 0,6 milijuna eura transferirano je u mirovinska osiguravajuća društva.

U svom rujanskom izvješću, HANFA naglašava da je ukupni promet na Zagrebačkoj burzi u rujnu 2023. iznosio je 48,6 milijuna eura, što predstavlja rast od 7,6 posto na mjesečnoj razini. Tržišna kapitalizacija smanjila se za 0,1 posto u odnosu na prethodni mjesec i iznosila je 39,1 milijardi eura, od čega su 21,2 milijardu činile dionice, 17,8 milijardi eura obveznice, a 16 milijuna ETF-ovi.

Promatrajući sektorske dioničke indekse, najveći mjesečni rast od 2,6 posto ostvario je CROBEXtransport, dok je najveći mjesečni pad od -3,2 posto zabilježio CROBEXkonstrukt, navedeno je u izvješću.

Upravni odbor HANFA-e je ukinulo odobrenje za obavljanje poslova leasinga PROleasing društvu s ograničenom odgovornošću za poslove leasinga u likvidaciji, sa sjedištem u Rijeci, izdano 31. siječnja 2008. godine, dok je za OMINIMO društvo s ograničenom odgovornošću za zastupanje u osiguranju sa sjedištem u Zagrebu, te za LOCUS STANDI d.o.o. za zastupanje u osiguranju, sa sjedištem u Splitu, prestale važiti dozvole za obavljanje poslova distribucije osiguranja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari