Hanfa: Hrvatima važnija sigurnost od dobitka na financijskom tržištu

Pixabay.com
Carine na ugljik, ilustracija Foto: Pixabay.com

Hrvatski građani preferiraju sigurnost u odnosu na dobitak na financijskom tržištu, pokazala je anketa objavljena u ponedjeljak, koju je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) provela u povodu obilježavanja Svjetskog tjedna ulagatelja.

Svjetski tjedan ulagatelja obilježava se od 2. do 8. listopada, a anketa o ulaganjima građana na financijskom tržištu i njihovoj percepciji rizika provedena je putem društvenih mreža i edukativnog portala Novac za sutra.

“Rezultati slučajnog uzorka pokazali su da je među ispitanicima ipak manji dio onih koji su spremni na visoke rizike radi brze zarade i koji razmišljaju isključivo o brzoj dobiti, bez da pritom uzimaju u obzir i potencijalne gubitke”, istaknuto je u Hanfinom priopćenju koje je prenijela Hina.

Gotovo 50 posto ispitanika u anketi ulagalo je na financijskom tržištu, od čega ih 40,9 posto ima značajnija iskustva, a 9,4 posto tek nešto iskustva s takvim ulaganjima. Preostala polovina nije ulagala na financijskom tržištu.

U skladu s time, 42,5 posto ispitanih ocijenilo je svoje poznavanje financijskih tržišta kao loše, 48,8 posto sebe je ocijenilo kao dobrog poznavatelja, a njih 8,7 posto kao izvrsnog znalca financijskog tržišta, rezultati su Hanfine ankete.

Anketa je pokazala i da je inflacija potaknula hrvatske građane da počnu razmišljati o zaštiti vrijednosti svoje imovine, uzimajući u obzir i moguće ulaganje na financijskom tržištu.

Tako ih je 32,7 posto odgovorilo da će se ulaganjima na financijskom tržištu pokušati zaštititi od inflacije, 34,1 posto je onih koji do sada nisu ulagali, ali su zbog inflacije počeli o tome razmišljati, a podjednak je i postotak ispitanika koji neće ulagati na financijskom tržištu, bez obzira na inflaciju.

Od onih koji bi ulagali, najveći dio, 61,4 posto, izjasnio se za ulaganja u dionice i investicijske fondove, 23,6 posto bi ulagalo u obveznice, a tek 15 posto bi izabralo kriptoimovinu.

Anketa je pokazala da je kod financijskog ulaganja većini od 44,4 posto najvažnije da im se ponudi neka garancija minimalne sigurnosti, njih 28,6 posto bi se oslonilo na dobrog financijskog savjetnika, a 27 posto razmišlja u smjeru ostvarivanja dobre zarade u kratkom roku.

Na pitanje razmatraju li ulaganje u visokorizičnu imovinu samo zato da bi ostvarili visoku dobit u kratkom roku većina od 56,8 posto odgovorila je negativno, njih 24,8 posto nije bilo sigurno, a manji dio od 18,4 posto odgovorio je potvrdno.

6 Odgovora

 1. Hrvati su navikli ulagati u nekretnine i nemaju uopće povjerenje u tržište kapitala.

 2. Ispitanici koji su odgovorili da im je sigurnost važnija od dobitka očito nisu svjesni da živimo u državi u kojoj živimo. Kakva sigurnost, kakva zaštita imovine? Treba riskirati, prevariti, brzo zaraditi i nestati. Jedino se to pokazalo dobro i uspješno za poduzetnike.

 3. Hrvati nemaju Božje tebe ! Što li će i ulagati, nemaju za kiflu ! Oni koji “investiraju” pripadaju u sljedeće skupine:
  1. imatelji nekretnina na moru koji žive kao bubrezi u loju iznajmljujuć “apartmane” i neplaćajuć porez
  2. okoristitelji na privatizaciji
  3. IT-jevci (neki)

  Ostali spajaju kraj s krajem i životare ulagajući u hranu i stanarinu za svaki dan/mjesec.
  Pametnom dosta!
  Sad sam se uznemirio, a rano je jutro.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari