HANFA: Sistemski rizici smanjeni, ali i dalje visoki

Pixabay.com
Održivo financiranje važno, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Izloženost sektora financijskih usluga sistemskim rizicima smanjila se u prvih devet mjeseci ove godine, no i dalje se nalazi u zoni povišenih sistemskih rizika, ocjena je sa sjednice Savjeta hrvatske Agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA).

“Inflacija je blago usporila, a povoljni uvjeti na tržištu rada doprinijeli su smanjenju sistemskih rizika u makroekonomskom okružju. Pristupanje Hrvatske europodručju smanjilo je valutni rizik i ukupnu izloženost sektora financijskih usluga sistemskim rizicima te se pozitivno odrazilo na kreditni rejting Hrvatske, a koji su sredinom 2022. i po okončanju postupka pristupanja europodručju poboljšale sve tri agencije. U okolnostima visokih makroekonomskih, monetarnih, financijskih i geopolitičkih rizika glavni rizici za domaći sektor financijskih usluga i dalje su kamatni i tržišni”, navodi se u priopćenju, prenosi Hina.

Na sjednici je razgovarano i o važnosti održivog financiranja te je istaknuto da je ono postalo imperativ današnjice te ima ključnu ulogu u dugoročnoj zaštiti tržišta i društva.

Održivo financiranje ne podrazumijeva samo “zeleno” financiranje nego i proces razmatranja i uzimanja u obzir okolišnih, društvenih i upravljačkih (ESG) čimbenika prilikom donošenja odluka o ulaganju te zahtijeva nove pristupe i strategije u osiguranju održive budućnosti, napomenuto je iz HANFA-e.

Istaknuto je i da od ukupno osam društava za osiguranje koja u portfelju imaju investicijske proizvode osiguranja, samo se kod dva proizvoda promiču okolišna i društvena obilježja, a nijedan proizvod na hrvatskom tržištu nema za cilj održivo ulaganje.

“Neovisno o kompleksnoj i opsežnoj regulativi koja obuhvaća mnoge poslovne procese društava, a koja se konstantno nadopunjava i razvija, HANFA će dodatno poticati društva na održiva ulaganja i razvoj proizvoda usmjerenih prema održivosti”, priopćili su iz Agencije.

Na sjednici je bilo riječi i o aktualnostima na tržištu kapitala i istraživanju o stanju tržišta kapitala koju je izradila CFA Udruga Hrvatska. Temeljem istraživanja radi se na strategiji, a kao ključne promjene potrebne za razvoj predlažu se porezne reforme, kategorizacija tržišta kao “emerging marketa” te uvođenje investicijskih računa s poreznim poticajima za ulagatelje, priopćili su iz HANFA-e.

Članovima Savjeta prezentirana je i analiza hrvatskog mirovinskog sustava prema Mercer CFA Institute Global Pension Indexu, prema kojem je hrvatski mirovinski sustav dobio ocjenu C+ (raspon od A do E).

Ocjena C+ odgovara procjeni po kojoj sustav ima dobre postavke/regulativu, ali ima i velike rizike i nedostatke koje treba riješiti. Bez poboljšanja njegova učinkovitost i dugoročna održivost mogu se dovesti u pitanje.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari