Čak 67 posto automobila na hrvatskim cestama starije od 10 godina

Freepik.com
Autocesta, ilustracija Foto: Freepik.com

Čak 67 posto automobila koji voze hrvatskim cestama staro je više od deset godina, dok je prosječna starost osobnih automobila 13,4 godine, objavio je Centar za vozila Hrvatske.

Od 2.621.536 vozila ukupno registriranih u Hrvatskoj, pokazuju njihovi podaci, na cestama je gotovo dva milijuna osobnih automobila, odnosno 1.915.521.

Broj registriranih osobnih automobila veći je iz godine u godinu, a trendovi pokazuju kako će se taj rast i nastaviti.

Nažalost, kontinuirano raste i starost vozila pa je tako u zadnjih 15 godina prosječna starost osobnih automobila porasla s 9,9 na 13,38 godina.

Od ukupno pregledanih 2.406.952 vozila prošle godine, na redovnom je tehničkom pregledu njih 428.385 proglašeno neispravnima.

Na pregledanim je vozilima utvrđena ukupno 2.430.791 greška, od čega najviše na uređajima za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju, a slijede neispravnosti na uređajima za kočenje.

S druge strane, ističu iz Centra za vozila Hrvatske, ohrabrujući je sve veći broj registriranih elektrificiranih vozila (električnih, plug-in hibridnih i hibridnih .

U 2023. godini ukupan broj registriranih hibridnih vozila narastao je tako na 39.777, a ukupan broj potpuno električnih na 7.032.

11 Odgovora

  1. Bilo bi cudno da se smanjuje prosječna starost automobila jer tko ima novaca da svako malo kupuje novi auto

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari