Zaprimljeno 11.926 zahtjeva građana za energetsku obnovu obiteljskih kuća

Freepik.com
Energetska obnova, Foto: Freepik.com/Ilustracija

Na Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća javio se veliki broj građana koji su predali čak 11.926 zahtjeva. Iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izvijestili su jučer da su privremeno zatvorili poziv za obnovu.

S obzirom na ovogodišnji rekordan budžet od 120 milijuna eura, nakon što se obrade sve prijave očekuje se da će sredstva biti dovoljna za sve vlasnike kuća koji imaju svu potrebnu dokumentaciju, što je bila i intencija ovog javnog poziva, naveli su iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

“Jako smo zadovoljni kako je tekao tijek prijava i što ovoliko građana želi energetski obnoviti svoje domove. To pokazuje da su svjesni svih koristi koje ovaj program nudi te nam je veliki interes indikator da i dalje nastavimo poticati građane na putu prema energetskoj učinkovitosti, ali i energetskoj neovisnosti”, rekao je direktor Fonda Luka Balen.

Uvjeti Javnog poziva i Tehnički uvjeti za energetsku obnovu obiteljskih kuća objavljeni su još u prosincu lani, a u srijedu su dodana još dva obrasca u koje je trebalo upisati osnovne podatke o prijavitelju i planiranim mjerama.

Iz Fonda su najavili da će idući tjedan objaviti popis svih zaprimljenih prijava, a informaciju o zaprimanju prijavitelji već sada mogu pronaći u svom korisničkom pretincu sustava e-građani.

Građani sredstva planiraju uložiti u bolju toplinsku izolaciju, učinkovitu stolariju i sustave korištenja obnovljivih izvora energije, uključujući i mikrosolare.

Investitori u fotonaponske elektrane su sada po prvi put sufinanciranje mogli dobiti i za punionice za električna vozila. Fond priprema još jedan javni poziv za građane kroz koji će moći kupiti energetski učinkovita vozila, vrijedan je 15 milijuna eura, a objavit će ga krajem mjeseca.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari