Za energetsku obnovu obiteljskih kuća zaprimljeno 9.000 prijava

Pixabay.com
Zelena tranzicija, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Na javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća prvoga dana zaprimljeno je oko 9.000 prijava građana, izvijestio je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, poručivši da budžet još nije potrošen pa prijave i dalje traju.

Riječ je o pozivu vrijednom 120 milijuna eura, dosad najizdašnijem, putem kojeg građani za mjere energetske učinkovitosti i ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije mogu dobiti do 62.120 eura bespovratnih sredstava.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Luka Balen, poručio je da budžet za javni poziv još nije potrošen te se građani mogu prijaviti. Istaknuo je kako je u odnosu na prethodni poziv, osigurano skoro tri puta više sredstava.

“Cilj je da svi vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća koji imaju spremne projekte i udovoljavaju uvjetima javnog poziva dobiju sufinanciranje za energetsku obnovu svojih domova. Energetska obnova ima brojne koristi i to ne samo u smanjenju troškova energije, već i boljoj kvaliteti života jer energetski obnovljene kuće više štede – više vrijede”, rekao je Balen. 

Građani su sa stranica Fonda mogli preuzeti sve potrebne obrasce koje, uz ostalu dokumentaciju, trebaju učitati u prijavnu aplikaciju.

Zahtjeve dostavljaju kroz sustav eFZOEU na platformi Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalno društva, naveli su na stranicama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Sufinanciranje se može dobiti za toplinsku izolaciju, energetski učinkovitu stolariju ili neki od sustava korištenja obnovljivih izvora energije, poput dizalica topline, kotlova na biomasu, solarnih panela ili fotonaponskih elektrana.

U Fondu kažu da je sustav jučer radio bez većih poteškoća te su prijavitelji uspješno podnosili svoje zahtjeve. Do sada zaprimljeni zahtjevi u prosjeku su vrijedni oko 12.000 eura po prijavi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari