Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao 120 milijuna eura za obnovu kuća

Freepik.com
Energetska obnova, Foto: Freepik.com/Ilustracija

Građani Hrvatske će u 2024. godini, za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, na raspolaganju imati 120 milijuna eura, što je do sada najveći iznos koji je država izdvojila za ove projekte.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Hrvatske objavio je uvjete i kriterije za ovo sufinanciranje na svojoj službenoj stranici a prijaviti se mogu vlasnici i suvlasnici, čije kuće imaju do 600 m2 ili do tri stambene jedinice te više od 50 posto površine namijenjene stanovanju.

Prijavitelji u toj kući moraju imati prebivalište, uredno vlasništvo i dokaz da je objekt u potpunosti legalan. Ako je kuća oštećena u potresu moguće je dobiti 80 posto prihvatljivih troškova investicije, dok građani čije kuće nisu oštećene potresom mogu računati na sufinanciranje u iznosu od 60 posto. Ovisno o postotnom učešću i mjerama koje će se primijeniti kod energetske obnove maksimalni iznos poticaja iznosit će 62.120 eura po prijavi“, priopćili su iz Fonda.

Vlasnici obiteljskih kuća bespovratna sredstva mogu dobiti za mjere povećanja toplinske zaštite ovojnice, koja uključuje bolju toplinsku izolaciju vanjskih zidova i korova te zamjenu vanjske stolarije. Sredstva se mogu dobiti i za ugradnju dizalica topline, sunčanih toplinskih kolektora te kotlova na pelete.

„Što se tiče ugradnje fotonaponskih elektrana za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju njih će Fond, kao i u već ranijim javnim pozivima, sufinancirati s 50 posto sredstava. Građanima koji odluče ugraditi solarnu elektranu, a imaju ili namjeravaju kupiti električno vozilo, sigurno će biti interesantna i mogućnost dobivanja sredstva za kućnu punionicu“, priopćeno je iz Fonda.

Obiteljske kuće čija će se energetska obnova poticati, osim u slučaju kad se traži samo sufinanciranje fotonaponske elektrane, moraju biti energetski certificirane. Pri određivanju visine poticaja, Fond se rukovodio aktualnim tržišnim cijenama građevinskog materijala, usluga i opreme potrebne za sustave korištenja obnovljivih izvora energije.

Prihvatljiv trošak je i angažiranje stručno-tehničke pomoći radi pripreme cijelog projekta, a prijaviteljima je dana i mogućnost da opunomoće drugu osobu koja može prijavu izvršiti umjesto njih.

Podnošenje prijava će započeti danom objave javnog poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća, a najkasnije koncem veljače 2024. godine. Građani će svoje prijave podnositi elektronički, koristeći NIAS sustav.

Cilj ovog programa, koji Fond provodi u suradnji s Ministarstvom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, je dodatno potaknuti primjenu mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama.

29 Odgovora

  1. Odlično. Ovo me ganulo do suza. Evo idem odmah zapalit svijeću na Kamenita Vrata.

      1. Upravo se vratio. Mogu reć da su djelomično od kamena, ali dobar dio je metalni. To me prosto šokiralo. Prijateljica slobodno može doći do istih sutra tačno u ponoć. Čekam.

  2. Nadam se da su pojednostavili postupak i da neće opet trebat gomila papirologije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari