Uručeni ugovori od 43 milijuna eura za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora

Pixabay.com
Električna energija, ilustracija, Foto: Pixabay.com

U okviru Modernizacijskog fonda, a na temelju poziva za dodjelu sredstava za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora u prerađivačkoj industriji i toplinarstvu, uručeni su ugovori u ukupnom iznosu od gotovo 43 milijuna eura, izvijestili su iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Pritom su 162 projektna prijedloga ostvarila uvjete za sklapanje ugovora o dodjeli sredstava, dodaju iz Ministarstva.

Tim se sredstvima, kako navode, potiču poduzeća u proizvodnim industrijama i djelatnostima vezanim uz opskrbu parom i klimatizacijom za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe iz obnovljivih izvora energije u proizvodnim pogonima, kao i drugim objektima i prostorima povezanim s proizvodnim pogonima, kako bi se do 2030. godine povećao udio obnovljivih izvora energije u bruto finalnoj potrošnji energije Hrvatske i time doprinijelo smanjenju emisije stakleničkih plinova, prenosi Hina.

“Hrvatska se obvezala dati svoj doprinos postizanju klimatskih ciljeva, a kako bismo to postigli potrebno je aktivno uključiti sve dionike u društvu. Od poslovnog sektora se očekuje da bude predvodnik promjena u dekarbonizaciji i nisko-ugljičnim inovacijama što zahtjeva snažniji razvoj kapaciteta te veću mobilizaciju javnih, ali i privatnih ulaganja. U tu svrhu uspostavljen je EU Modernizacijski fond za potporu ulaganjima u modernizaciju energetskog sustava i poboljšanje energetske učinkovitosti u poslovnom sektoru i industriji, a sada vidimo i njegove prve rezultate”, istaknuo je državni tajnik Hrvoje Bujanović prilikom svečane dodjele ugovora.

Postupak dodjele sredstava iz Modernizacijskog fonda provode Ministarstvo i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, pri čemu je Fond zadužen za provjeru i ocjenu projektnih prijedloga u skladu sa zahtjevima i kriterijima utvrđenim Pozivom, a Ministarstvo za raspisivanje poziva i donošenje odluka o dodjeli sredstava.

“Pitanje energetske neovisnosti postalo je važnije nego ikada prije. Manji troškovi energije uz istovremeno ispunjavanje ciljeva održivosti jačaju konkurentnost naših tvrtki na tržištu pa je očekivano bio veliki interes za sredstva koja su dostupna i kroz Modernizacijski fond. Fond za zaštitu okoliša će pratiti provedbu svih ovih projekata te će s Ministarstvom gospodarstva tvrtkama pomoći da uspješno provedu zelenu tranziciju svog poslovanja”, poručio je direktor Fonda Luka Balen.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari