Hrvatska će investirati dodatnih 400 milijuna eura u zelenu tranziciju

Edvard Šušak/Hina
Davor Filipović, Foto: Edvard Šušak/Hina/Arhiv

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je u srijedu tijekom konferencije “Zelena energija – Put prema hrvatskoj energetskoj neovisnosti”, kako je zelena tranzicija u nacionalnoj strategiji postavljena kao jedan od prioriteta te da je to velika prilika za Hrvatsku.

Naveo je kako je država pokrenula ozbiljan investicijski ciklus kada se govori o zelenoj tranziciji Hrvatske, prvenstveno na aktiviranju geotermalnih potencijala.

“U tom ćemo segmentu imati 400 milijuna eura novih investicija, a korištenjem geotermalne energije dobit će se struja za 200.000 hrvatskih kućanstava. U sljedećih pet godina imat ćemo pet novih energana, što je jako važno za energetsku tranziciju Hrvatske”, istaknuo je.

Hina prenosi i ministrove riječi prema kojima Vlada potiče građane na ugradnju solara gdje te investicije s 50 posto sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Za te je projekte na raspolaganju 12 milijuna eura, no ide i s velikim paketom poticaja za energetsku obnovu obiteljskih kuća, kao i za dodatno ugrađivanje solara u idućoj godini, vrijednim 120 milijuna eura.

U pitanju su natječaji koji će biti raspisani u siječnju, najavio je Filipović.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari