Prijelaz na zelenu ekonomiju zahtijevat će ogromna ulaganja hrvatskih tvrtki

Foto: Promo

Prijelaz na zelenu ekonomiju zahtijevat će ogromna ulaganja, zaključak je konferencije “Tranzicija energetike 2023” koju je organizirala HUP Udruga energetike.

Glavne teme konferencije bili su paket “Fit for 55” skup regulatornih izmjena Europske unije za period 2020.-2030. s ciljem smanjenja emisija stakleničkih plinova za 55 posto do 2030. godine, te Nacionalni energetski i klimatski plan kao putokaz Hrvatske za postizanje tih ciljeva.

Ciljevi “Fit for 55” paketa su jačanje sustava trgovanja emisijama stakleničkih plinova EU, povećanje korištenja obnovljivih izvora energije s 32 na 42,5 posto u energetskom miksu EU do 2030. godine te poboljšanje energetske učinkovitosti. Sve strategije i regulative, navode iz HUP Udruge energetike, u kratkom će razdoblju biti implementirane i u nacionalnu legislativu čime će postati obveze zemalja članica.

Nacionalni energetski i klimatski plan Hrvatske, pak, slijedi te ciljeve u povećanju udjela obnovljivih izvoza energije s postojećih 31,7 posto na 42,5 posto.

Također, među ciljevima su i povećanje udjela obnovljivih izvora energije u prometu na 29 posto, i smanjenje emisija stakleničkih plinova na 50 posto u odnosu na 2005. godinu (dosad je postignuto smanjenje od 26 posto).

Provedba navedenog zahtijeva velika  ulaganja u infrastrukturu za obnovljivu energiju, uključujući solarne panele, vjetroturbine i “offshore” vjetroelektrane.

Emanuel Kovačić, Foto: Promo

Za tvrtke to znači ogromna financijska ulaganja, a provedivost plana otežana je i nedostatkom stručnih ljudskih potencijala i u privatnom i javnom sektoru, što je na konferenciji istaknuto kao jedna od najvećih prepreka provedbi paketa.

Stoga se HUP snažno zalaže za ravnotežu između provođenja cilja smanjenja emisija stakleničkih plinova i održavanja sigurne i cjenovno pristupačne opskrbe energijom.

“Energetski sektor je sama okosnica našeg modernog društva, a koliko utječe na cijelo gospodarstvo i društvo bilo je vidljivo protekle dvije godine u kojima smo se suočili s energetskim šokom. Znamo da je zelena tranzicija nužna za održivu budućnost, ali prijelaz na neto-nultu ekonomiju neće biti lak. Zahtijevat će velika ulaganja tvrtki, promjenu poslovnih planova, ali i značajne promjene u našem načinu života te ulaganja u nove tehnologije i infrastrukturu. Ključno je stoga da prijelaz na zelenu ekonomiju provedemo bez ugrožavanja konkurentnosti europskog gospodarstva na globalnom tržištu, na čemu HUP s partnerskim poslodavačkim udrugama iz EU intenzivno radi“, kazala je Irena Weber, glavna direktorica HUP-a.

Obnovljivi izvori energije su neophodni, zaključili su stručnjaci, ali proizvode električnu energiju samo kada ima sunca ili vjetra zbog čega ih može biti izazovno integrirati u mrežu i osigurati stabilnu opskrbu električnom energijom.

Energetska poduzeća morat će stoga razviti tehnologije pametnih mreža i rješenja za skladištenje energije kako bi odgovorila na taj izazov, što uključuje iznimno velike investicije.

Predsjednik HUP Udruge energetike Emanuel Kovačić istaknuo je da Europa sudjeluje sa svega 10 posto emisija stakleničkih plinova na globalnom razini.

“Tragični događaji u Ukrajini poremetili su dobavne lance i promijenili dosadašnje energetske tokove i planove EU kako bi smanjili ovisnost od energenata iz Rusije. Paket Re Power EU daje smjernice za smanjenje administrativnog opterećenja u postupcima realizacije projekata OIE i naznačuje područja koja će biti financiranau okviru planova oporavka i otpornosti. Očekuje se da će proizvodnja energije iz obnovljivih izvora kao i razvoj infrastruktura za ostvarivanje klimatskih ciljeva, neminovno pokrenuti investicije i potaknuti stvaranje radnih mjesta. Usuglašavanje s postavljenim ciljevima predstavlja značajan izazov za industriju koja se u relativno kratkom razdoblju treba prilagoditi novim sve strožim zahtjevima regulative te istovremeno zadržati konkurentnost i održivost poslovanja. Udruženje Energetike će zagovarati stajališta kako bi se i industrijski i klimatski ciljevi ostvarili korak po korak na održiv i uravnotežen način“, izjavio je Emanuel Kovačić predsjednik HUP Udruge energetike.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari