Zahtjevna birokracija i manjak radne snage najveći problemi hrvatskih mljekara

Foto: Ouca e. Relaxe/Pexels

Otkupna cijena mlijeka nije toliki problem koliko zahtjevna birokracija i nedostatak radnika, istaknuto je na stručnom skupu Hrvatske mljekarske udruge u Križevcima.

Oni su istaknuli da bez modernizacije i stručnog pristupa proizvodnji mlijeka opada konkurentnost proizvođača, zbog čega su su spremno prihvatili automatizaciju staja. 

Taj proces financiran je subvencijskim novcem, pri čemu im je najveći problem ispunjavanje “neprohodnih“ dokumenata.

Na skupu su dodijeljene i nagrade najboljim proizvođačima koje su osvojili Emina Burek iz sela Mostari (mliječna farma 2023. godine) i Krunoslav Srbljinović iz Gorice (najperspektivniji mladi proizvođač mlijeka).

Nagrađena Emina Burek, diplomirana agronomkinja, kazala je za Hinu da je ostalo manje od 3.000 gospodarstava koja se bave mljekarstvom, što ocjenjuje alarmantnim.

S druge strane, kaže Burek, Ministarstvo poljoprivrede radi mnogo na očuvanju stočnog fonda, ali situacija ostaje teška, kako u Hrvatskoj tako i na području cijele Europe gdje također traje trend zatvaranja farmi.

Krunoslav Srbljinović, pak, istaknuo je kako mu u poslu najviše nedostaje radne snage.

15 Odgovora

  1. Razlog takve situacije su sve veći zahtjevi prema proizvođačima. Istovremeno cijene proizvoda mljekara padaju dok su ulazni troškovi znatno veći.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari